vrijdag 1 april 2022

Product in de spotlight: Foundation

geschiedenis van foundation

Voor veel beautylovers is het de basis voor elke look: foundation. Er zijn zo veel verschillende soorten foundations: vloeibaar, poedervorm, lichte dekking, volledige dekking. Daarom staat foundation deze keer in de spotlight plus ik deel mijn meest gebruikte foundations!


Foundation in het verleden

Wie denkt dat foundation een hedendaags product is, heeft het mis. Al in de oudheid gebruikte Griekse en Romeinse vrouwen én mannen foundation. Dit deden ze om hun huid witter/bleker te laten lijken. Je wil niet weten welke ingrediënten in hun foundation zaten: karkassen van dieren en loodwit. Dat laatste zorgde er voor dat veel mensen verminkt raakte of zelf overleden door het gebruik van foundation. Ook in de middeleeuwen wilde rijke mensen een bleke huid hebben, want een zon getinte huid stond gelijk aan buiten werken. De trend om een blekere huid te hebben liep door tot beging 19de eeuw. Mensen aten toen zelfs kalk om een wittere huid te krijgen!


geschiedenis van foundation
In 1914 kwam Max Factor met echte foundation voor commercieel gebruik: Pan-cake. Tot die tijd werd foundation eigenlijk alleen nog maar gebruikt in het theater. In 1937 kreeg hij er een patent op en slechts 3 jaar laten, in 1940, gebruikten 1 op de 3 Amerikaanse vrouwen zijn foundation!


Sindsdien heeft de ontwikkeling van foundation niet stil gestaan. Tegenwoordig is er zo veel keuze, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom ga ik altijd naar een winkel als ik een nieuwe foundation wil, want dan kan je makkelijk kleuren met elkaar vergelijken en kan je de foundation eerst testen op jouw huid. 

De juiste foundation vinden

geschiedenis van foundation

De juiste tint foundation vinden is een uitdaging. Je moet kijken naar de ondertoon van jouw huid: is deze warm, neutraal, olijf of koud? Maar waar test je de foundation? Niet op je hand in ieder geval! De beste test plek is je kaaklijn. Ik vind het altijd erg lastig om de juiste foundation te vinden, daarom laat ik me altijd adviseren in de winkel.


Tegenwoordig kan je kiezen voor verschillende dekkingen: van vrijwel transpart (ook wel sheer genoemd) tot lichte dekking tot medium tot volledig dekkend. Een sheer dekking laat nog alles van de huid zien terwijl een licht dekkende foundation oneffenheden kan bedekken. Bij een medium dekking verdoezel je sproeten, verkleuringen van de huid, rode plekjes en puistjes. Terwijl een volledige dekking echt alles verdoezeld tot aan moedervlekken en littekens toe.

geschiedenis van foundation
Mijn voorkeur gaat uit naar een lichte of medium dekking. Een volledige dekking vind ik niet mooi, dat vind ik vaak onnatuurlijk ogen. Ik vind het niet erg als je de textuur van mijn huid zit, maar ik wil wel graag de rode plekken in mijn gezicht verdoezelen. Maar iedereen heeft natuurlijk haar of zijn eigen voorkeur.


Soorten foundation

Er zijn verschillende vormen van foundation: vloeibaar (op olie of waterbasis), poeder vorm, crème-vormig en cushion foundation. Dit type foundation wordt vooral veel gebruikt in Azië en wint langzaam hier ook aan populariteit. Een bekend voorbeeld van een crème-vormige foundation is de BB of CC cream. 
Olcay Gulsen Beauty FoundationZelf gebruik ik regelmatig poeder foundation voor de dagen dat ik een egale huid wil, maar dat mijn huid textuur nog wel zichtbaar mag zijn. Ik kies dan voor de Hello Happy Velvet Powder Foudation van Benefit. Ook heb ik Bare With Me Skin Veil van NYX Profesional Makeup. Dit is een soort BB cream. Ook gebruik ik graag een CC Cream op dagen dat ik maar weinig make up draag. Ik gebruik dan Best Skin Ever van Olcay Gulsen Beauty. Als ik deze gebruik, lijkt het net alsof ik helemaal geen make up op heb!  De BB en CC Cream geven net wat meer dekking dan een poeder foundation, maar minder dekkend als een 'echte' foundation.

 Natuurlijk heb ik ook nog diverse 'echte' foundations: de Total Drop en Born To Glow, beiden van NYX Professional Makeup. Beide foundations hebben een lichte tot medium dekking. Total Drop kan je het makkelijkste opbouwen tot een wat zwaardere dekking. Een andere favoriet met een medium dekking is 24 Ore Nude Perfect van Deborah Milano. Dit is echt mijn favoriete foundation. Je hebt maar een beetje nodig om een mooi resultaat te krijgen. Ook heb ik een full coverage foundation: Can't Stop, Won't Stop van NYX Professional Makeup. Deze foundation bedekt echt alles. Een groot nadeel: hij is niet geschikt voor de droge huid. Tegenwoordig zie je ook steeds meer cushion foundation tegen. Hier heb ik er ook een van gehad, van NIVEA. Ik had deze gekregen en vond hem prettig in gebruik, maar helaas was het niet de goede kleur (veel te donker), dus die heb ik weg gedaan. Een andere foundation die ik weg gedaan heb die ook een full coverage heeft is de Nude Illusion foundation van Wander Beauty. Deze had ik gewonnen en moest online een kleur uitkiezen, helaas was de lichtste kleur zelfs te donker voor mij!

Wat ik altijd onder elke foundation soort gebruik, zijn primers. Een groene primer om de rode plekjes in mijn gezicht wat minder opvallend te laten zijn en een gewone primer waardoor mijn foundation beter blijft zitten.


Foundation kan je op verschillende manieren aanbrengen: met je vingers, met een kwast of met een beauty blender. Elke manier van aanbrengen geeft weer een andere soort dekking. Met je vingers moet je oppassen dat je alles netjes en gelijkmatig verdeelt en dat je de foundation met kloppende bewegingen aanbrengt. Anders veeg je de foundation gelijk weer weg! De beauty blender is een geliefd hulpmiddel om foundation aan te brengen. Kleine tip: maak hem wel eerst nat, anders zuigt de blender al jouw foundation op! Je krijgt dan ook een mooi transparant effect. Qua kwasten heb je verschillende opties waarbij de traditionele foundation kwast en de stippling brush het meest gebruikt worden.  Met de eerst genoemde met snelle en korte beweging kleine streepjes zetten op je gezicht. Met de stippeling brush krijg je een mooie natuurlijk resultaat. Zelf heb ik dit type kwast nooit gebruikt. Je kunt natuurlijk ook de verschillende soorten technieken met elkaar combineren!


Wat is jouw favoriete foundation?

23 opmerkingen:

  1. Wat leuk om een stukje historie te lezen! Gr, Annelies

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik gebruik geen foundation,ik vind het er vaak niet mooi uitzien.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zag laatst een 'doorzichtige' foundation, die blend met je huidskleur. Dus niet meer lastig (vind ik) kleuren bepalen, maar gewoon één universele als het ware. Die wil ik ook nog wel eens proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Niets is zo moeilijk als de juiste foundation vinden. In de zomer ben ik meestal super bruin en in de winter wit. En in het voorjaar en najaar zit dit er ergens tussenin. Dus als ik eindelijk een fijne kleur heb gevonden dan moet ik er meerdere kleuren van aanschaffen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Er zijn heel veel verschillende soorten foundation te koop. Soms vind ik het moeilijk om net een goede te vinden voor mijn huid. Fijne tips die ik zeker eens moet toepassen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Zelf gebruik ik alleen foundation voor wat losse plekjes, altijd zoekende naar de juist kleur! Bedankt voor de tips!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik gebruik echt nooit foundation. Toen ik nog styliste was, keek ik vaak mee met de make-up artiesten tijdens fotoshoots en ik weet nog goed hoe groot het verschil kon zijn in kwaliteit tussen de verschillende merken.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat leuk om ook wat meer over de geschiedenis van foundation te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik gebruik het zelf nooit, maar soms lijkt het mij wel iets om zo de wat rodere vlekken in mijn gezicht weg te werken, maar aan de andere kant, vind ik het er vaak zo onnatuurlijk uitzien, dat ik dan liever niks gebruik.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ooh wat leuk om een stukje geschiedenis mee te lezen op je blog over de Foundation. Nooit geweten.
    Ik gebruik zelf echt nooit een foundation. Zo min mogelijk smeersels en poeders op mijn gezicht. Er is wel vreselijk veel op de markt en enorm veel keus. Voor ieder wat wils in ieder geval.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik gebruik het altijd. Merk wel dat een matte voor mij niet werkt. Leuk artikel . Liefs gea

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ben echt gek op dit soort geschiedenis verhalen. Zo leuk om te lezen en bestaat Max Factor al zó lang? Wauw!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Oh, vergeet je vraag te beantwoorden ;-) Dat is een BB cream van Pupa.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Mijn favoriet is de Bourjois Healthy Mix!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik gebruik het zelf nooit, maar vindt het wel leuk om de geschiedenis te lezen hierover! Interessant!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Die van Esse (en dan de protect oil eronder) en IT Cosmetics (eigenlijk meer een Cc-Cream, maar is zo mooi natuurlijk). Clinique heb ik ook en daarvan heb ik ook de under eye concealer. Ik gebruik het niet vaak moet ik eerlijk zeggen, maar ik probeer daar wel iets meer gewoonte van te maken (als ik naar events en dergelijke ga).

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Die van Esse (en dan de protect oil eronder) en IT Cosmetics (eigenlijk meer een Cc-Cream, maar is zo mooi natuurlijk). Clinique heb ik ook en daarvan heb ik ook de under eye concealer. Ik gebruik het niet vaak moet ik eerlijk zeggen, maar ik probeer daar wel iets meer gewoonte van te maken (als ik naar events en dergelijke ga).

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik ben blij dat ik de enige niet ben met zoveel verschillende foundations. Men ouder worden breng ik een foundation wel helemaal anders aan dan vroeger. Ik gebruik hem namelijk niet meer om volledig mijn gelaat te doen maar eerder rond mijn ogen. De rest werk ik af met poeder. Op mijn 46 jaar geeft dat voldoende cover met behoud van een natuurlijk effect.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik gebruik nauwelijks make-up. Ik heb een foundation die ik in de winkel op advies heb gekocht. Ik vind het altijd best een gedoe om make-up goed aan te brengen en het vooral achteraf weer af te halen. De info over de geschiedenis vind ik interessant. Had dat al eens ergens gehoord. Onvoorstelbaar dat ze dat soort ingrediënten gebruikten.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Ik kan me voorstellen dat er veel mensen zijn die niet weten Watze moeten kopen op dit gebied

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ik gebruik alweer jaren de foundation en poeder van de Hema. Die is heel zacht en perfect voor mijn huid.

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Bij anderen vind ik een foundation erg mooi, maar zelf durf ik niet zo goed.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je reageert op mijn artikel. Ik zal je reactie zo snel mogelijk plaatsen. Met een persoonlijke reactie van mijzelf. Laat je wel je naam achter? Anonieme reacties vind ik zo onpersoonlijk en plaats ik daarom niet.

Citytrip: Nishi een stukje Japan in Rotterdam

Wist je dat in Rotterdam een stukje Japan te vinden is? Ik heb het over Nishi. Dit is een kleine warenhuis geheel in de populaire Kawii stij...