vrijdag 23 augustus 2019

Make Up Zuster: 4711 Eau De Cologne

Op mijn werk kom ik regelmatig flesjes parfum tegen op de slaapkamers van de bewoners. Een flesje dat ik vaak zie, is die van 4711. Altijd als ik deze fles zie, kijk ik er gefascineerd naar. De vormgeving ziet er stak uit, maar het etiket old fashioned. Tijd om in de geschiedenis van deze uiterst herkenbare geur te duiken!

Keuls Water
4711 Eau De Colonge
Officieel is 4711 geen parfum maar een eau de cologne. Wat Frans is voor Keuls Water. Geen verrassing dat die geur ontstaan is in Keulen denk ik zo. In 1709 werd het eerste Keuls Water ontwikkeld door Johan Marie Farnic. De geur was echter erg duur en werd alleen door de adel en vorstenhuizen gebruikt. In diezelfde periode ontstonden er meerdere parfumhuizen. Een van de meest bekende is het huis van Wilhelm Mühlens. Hij kreeg in 1792 van een monnik het recept voor een parfum cadeau als huwelijksgeschenk. Twee jaar later kwam het eerste eau de cologne van Mülhens op de markt. Vele waren hier blij mee, want de  eau de cologne van Mülhens was stukken goedkoper dan die van de concurrenten. In de begin tijd werd het Keuls Water vooral voor medische doeleinden gebruikt, zoals bij flauwvallen of hoofdpijn. Dit kwam door het hoge alcohol percentage van maar liefs 85%!  Wat de precieze ingrediënten zijn, dat is geheim. Er zijn wel een aantal ingrediënten prijs gegeven: citroenolie, bergamotolie, citrusvruchten, lavendelolie en rozemarijnolie. 

4711 Eau De ColongeIn 1820 werd de huidige flacon ontworpen en tachtig jaar later werd het huidige etiket ontworpen. In de loop der jaren zijn er wel kleine aanpassingen geweest. Vanaf de jaren '20 van de vorige eeuw kwamen er nieuwe geuren uit, waarvan Tosca de eerste was in 1921. Tegenwoordig komt er elkaar jaar een zomerse limited edition geur uit. Dit jaar is de geur geïnspireerd op lavendel.


4711
In 1835 gaf Mülhens zijn Keuls Water de naam die we tegenwoordig nog kennen: 4711. Maar pas in 1875 werd deze merknaam officieel geregistreerd. Maar waar komt dat getal 4711 vandaag? Heel simpel. Dat was het huisnummer waar Mülhens zijn parfumhuis gevestigd was: Glockengasse 4711. Nog steeds op deze locatie is de flagship store gevestigd. Alleen het huisnummer is verandert. Het huisnummer uit 1835 was de huisnummering van Napoleon. De huidige flagship store is in 2011 geopend na een grondige verbouwing. Het is niet alleen een winkel, maar ook een museum waar je rondleidingen kan krijgen én zelf parfums kunt maken. Het lijkt mij erg leuk om daar eens heen te gaan!

Ben jii bekend met dit geurtje?2 opmerkingen:

Wat leuk dat je reageert op mijn artikel. Ik zal je reactie zo snel mogelijk plaatsen. Met een persoonlijke reactie van mijzelf. Laat je wel je naam achter? Anonieme reacties vind ik zo onpersoonlijk en plaats ik daarom niet.

Review: essence nagel verzorging

Vanaf maart ligt de lente/zomer 2020 collectie update van essence in de winkels. Enige tijd geleden heb ik een pakket gekregen met een aanta...