vrijdag 23 augustus 2019

Make Up Zuster: 4711 Eau De Cologne

Op mijn werk kom ik regelmatig flesjes parfum tegen op de slaapkamers van de bewoners. Een flesje dat ik vaak zie, is die van 4711. Altijd als ik deze fles zie, kijk ik er gefascineerd naar. De vormgeving ziet er stak uit, maar het etiket old fashioned. Tijd om in de geschiedenis van deze uiterst herkenbare geur te duiken!

Keuls Water
4711 Eau De Colonge
Officieel is 4711 geen parfum maar een eau de cologne. Wat Frans is voor Keuls Water. Geen verrassing dat die geur ontstaan is in Keulen denk ik zo. In 1709 werd het eerste Keuls Water ontwikkeld door Johan Marie Farnic. De geur was echter erg duur en werd alleen door de adel en vorstenhuizen gebruikt. In diezelfde periode ontstonden er meerdere parfumhuizen. Een van de meest bekende is het huis van Wilhelm Mühlens. Hij kreeg in 1792 van een monnik het recept voor een parfum cadeau als huwelijksgeschenk. Twee jaar later kwam het eerste eau de cologne van Mülhens op de markt. Vele waren hier blij mee, want de  eau de cologne van Mülhens was stukken goedkoper dan die van de concurrenten. In de begin tijd werd het Keuls Water vooral voor medische doeleinden gebruikt, zoals bij flauwvallen of hoofdpijn. Dit kwam door het hoge alcohol percentage van maar liefs 85%!  Wat de precieze ingrediënten zijn, dat is geheim. Er zijn wel een aantal ingrediënten prijs gegeven: citroenolie, bergamotolie, citrusvruchten, lavendelolie en rozemarijnolie. 

4711 Eau De ColongeIn 1820 werd de huidige flacon ontworpen en tachtig jaar later werd het huidige etiket ontworpen. In de loop der jaren zijn er wel kleine aanpassingen geweest. Vanaf de jaren '20 van de vorige eeuw kwamen er nieuwe geuren uit, waarvan Tosca de eerste was in 1921. Tegenwoordig komt er elkaar jaar een zomerse limited edition geur uit. Dit jaar is de geur geïnspireerd op lavendel.


4711
In 1835 gaf Mülhens zijn Keuls Water de naam die we tegenwoordig nog kennen: 4711. Maar pas in 1875 werd deze merknaam officieel geregistreerd. Maar waar komt dat getal 4711 vandaag? Heel simpel. Dat was het huisnummer waar Mülhens zijn parfumhuis gevestigd was: Glockengasse 4711. Nog steeds op deze locatie is de flagship store gevestigd. Alleen het huisnummer is verandert. Het huisnummer uit 1835 was de huisnummering van Napoleon. De huidige flagship store is in 2011 geopend na een grondige verbouwing. Het is niet alleen een winkel, maar ook een museum waar je rondleidingen kan krijgen én zelf parfums kunt maken. Het lijkt mij erg leuk om daar eens heen te gaan!

Ben jii bekend met dit geurtje?19 opmerkingen:

 1. Jazeker, mijn moeder had het altijd in huis!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn oma had hem altijd. Goede herinneringen aan dit geurtje

   Verwijderen
 2. 4711 stond altijd bij men grootmoeder op het kastje. zalig terug denken! Weet niet of ze het nu nog gebruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jazeker mijn oma had het flesje van de eerste foto. Met een doekje depte ze het dan op mijn hand. Wat leuk om te weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ze zeker gezien, helemaal toen ik in de thuiszorg werkte, maar ook bij mijn oma. Als ik er aan denk, kan ik de geur nog ruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ach wat een leuk stuk! dat wist ik allemaal niet. Mijn oma had zo'n fles op haar toilettafel staan. Daar kreeg ik soms een vleugje van

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jazeker ken ik dit geurtje! Mijn oma en moeder hebben hem nog in huis. Volgens mij werkt dit ook fijn om aan te ruiken als je last hebt van wagenziekte, staat me in ieder geval vaag iets van bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. och moet gelijk aan mijn oma denken!! zelf vind ik de geur afschuwelijk haha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De klassieke 4711 is ook niet aan mij besteed, maar de moderne varianten zijn erg aangenaam

   Verwijderen
 8. Ik vind ‘m niet zo heel erg lekker ruiken, maar er zijn nieuwe varianten toch? Eens ruiken ooit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, ze hebben een flink aantal moderne varianten uitgebracht de laatste jaren

   Verwijderen
 9. Ja, mijn oma had het ook! Ik vind het een nostalgisch en leuk geurtje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het is echt een klassieker voor mijn gevoel. Ook omdat mijn oma het dus had.

   Verwijderen

Wat leuk dat je reageert op mijn artikel. Ik zal je reactie zo snel mogelijk plaatsen. Met een persoonlijke reactie van mijzelf. Laat je wel je naam achter? Anonieme reacties vind ik zo onpersoonlijk en plaats ik daarom niet.

Review: Doll Beauty Pretty Fly Blusher Take Me To The Peach

Op Instagram volg ik al een hele tijd het Britse merk Doll Beauty . Ik vind de  verpakkingen  echt super schattig en de producten erg mooi....