maandag 21 oktober 2019

Opgemaakt: Project pan

Wie veel beauty accounts op Instagram volgt, heeft het vast wel gezien dat er veel Project Pan accounts zijn. Toen ik deze term voor het eerst zag, werd ik nieuwsgierig. Ik had nog nooit van dit fenomeen gehoord.

Bij Project Pan is het de bedoeling dat je jouw producten opmaakt. Dus dat je de bodem van bijvoorbeeld jouw oogschaduw ziet. Maar ook dat je geen nieuwe producten aanschaft tenzij dat product op is. Dit geldt niet alleen voor make up producten, maar ook voor bijvoorbeeld huidverzorging en shampoo.

Op Instagram heb ik de meest toffe foto's voorbij zien komen. Ik vind het leuk om te zien, maar ik zal er niet snel aan mee doen. Ja, huidverzorging en shampoo maak ik op, maar make up. Dat is een heel ander verhaal. Als ik kijk naar welke make up producten bij mij echt op gaan binnen een (half) jaar zijn dat eigenlijk alleen primers, brush cleaner, concealer, setting spray en foundation. En mascara. Maar die zijn binnen een halfjaar eigenlijk nog niet op bij mij. Die gooi ik weg, omdat ik bang ben voor ooginfecties.

Veel beauty lovers kiezen voor Project Pan een aantal producten uit die ze graag op willen maken binnen een aantal maanden. Soms zijn dat producten die ze al lang hebben of het kunnen producten zijn die ze niet veel gebruiken om wat voor reden dan ook. Wanneer ik een product heb die ik niet meer gebruik en het product is nog goed, dan geef ik die weg. Waarom zou ik iets houden en mezelf dwingen om te gebruiken als ik er om wat voor reden niet tevreden mee ben?! Op zich snap ik Project Pan wel. Het is natuurlijk een mooie tijdsbesparing: je hoeft immers niet meer na te denken welke producten en welke kleuren je wilt gaan gebruiken.

Ik hou er van om te kunnen kiezen welke kleur oogschaduw/lipstick/blush ik op wil. Mijn collectie is dan ook aardig groot. Project Pan zal ik dan ook niet snel doen. Maar als ik naar mijn collectie kijk, dan zie ik wel bij een aantal producten al de bodem! Op zich vind ik dat wel leuk, maar het is voor mij geen doel.

Zo heb ik in april een poeder foundation bij NYX gekocht en daar is de bodem al overduidelijk inzicht. En bij een oogschaduw palette zie ik bij één kleur ook al bijna de bodem. Stimuleert mij dit om die kleur mee te gaan gebruiken? Nee, ik kies mijn kleuren oogschaduw uit die bij mijn kleding passen en niet om ze op te maken. Ook hou ik er van om nieuwe producten en merken te testen. Met Project Pan zou dat in principe niet kunnen, dan wel mogen. Want je mag geen nieuwe producten kopen.

Dit project hangt eigenlijk een beetje samen met No Buy. Een project wat ik sinds enkele maanden doe. Niet in de originele manier waarbij ik helemaal niets koop. Ik doe het op mijn eigen manier: alleen producten die op zijn (zoals foundation) of producten die ik heel graag wil. Dus niet alles meer kopen wat mij mooi lijkt. Eigenlijk bewuster kopen.

Heb jij wel eens een product helemaal opgebruikt of doe je aan mee een Project Pan?

In april van dit jaar ben ik begonnen met deze poeder foundation van NYX. De eerste foto is genomen op 9 juli 2019 en de tweede foto op 28 augustus 2019.

12 opmerkingen:

 1. Ik gebruik te weinig make-up, dus die pan raak ik nooit... Even iets anders, ik zag een oproep van Bloggers and Brands op Twitter, er is nog plek voor het zuster Evie event en het ziet er heel leuk uit. Ik weet niet of ik het red, ben echt hartstikke ziek. (griep, hoge koorts en griepprik gehad...) Misschien leuk voor jou? Het is vrijdag in Den Haag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik juist veel make up, maar doordat ik zoveel heb raak ik de pan ook nooit

   Verwijderen
 2. Ik gebruik van lichte kleuren snel de pans!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die kleuren gaan bij mij ook het snelste op. Helemaal als het matte tinten zijn!

   Verwijderen
 3. Wellicht een domme vraag (ben dan ook een man😀) maar is het doel van project pan het zo fotogeniek vastleggen van lege verpakkingen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb dat al wel voorbij zien komen, maar wist niet dat dit zo noemde

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit is de eerste keer dat ik het hoor. En sluit mij helemaal bij je aan. Ik gebruik te weinig make-up om hier aan mee te doen haha. Verder maak ik alles op voor ik nieuwe koop. Wat ik niet gebruik of fijn vind geef ik weg.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik ben erg voor opmaken...da tis namelijk duurzaam. Ik zou al die producten nooit kunnen opmaken, omdat ze nooit koop...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik gooi make-up weg omdat t jaren oud is, ben een sporadische gebruiker. Dus nee geen lege verpakkingen hier.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een tof project dat Project Pan! In het kader van duurzaamheid vind ik dat een geweldig initiatief!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het een mooi project. Het zorgt hopelijk dat de wegwerpmastschappij iets bewuster en duurzamer wordt!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik gebruik dagelijks poeder
  Ik ga deze even opschrijven
  Corrina

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je reageert op mijn artikel. Ik zal je reactie zo snel mogelijk plaatsen. Met een persoonlijke reactie van mijzelf. Laat je wel je naam achter? Anonieme reacties vind ik zo onpersoonlijk en plaats ik daarom niet.

Review: Doll Beauty Doll Lips She's Well Red Lipstick

Rode lipstick. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Toen ik bij Boots zag dat Doll Beauty ook rode lipsticks verkoopt, moest ik er natuurlijk...