vrijdag 9 februari 2024

Citytrip: Londen Battersea Power Station

Ik ben al 10 keer in Londen geweest en elke keer vind ik weer nieuwe plekjes. Een van die plekjes wil graag met jullie delen: Battersea Power Station. Dit is echt een super gave plek voor mensen die dol zijn op winkelen, eten, architectuur, geschiedenis en muziek. Benieuwd wat het Battersea Power Station precies is? Dat lees je in dit artikel!  




Battersea Power Station door de jaren heen 

De geschiedenis van Battersea Power Station, gelegen op de zuid oever van de Thames, gaat terug naar 1929. Ze zijn toen begonnen met het bouwen van deze iconische kolencentrale in de art deco stijl. Tussen 1929 en 1935 is Battersea A gebouwd. Tot 1975 was dit gedeelte in gebruik. In de periode 1937- 1941 hebben ze Battersea B gebouwd. In 1955 was de bouw van het legendarische gebouw voltooid. In 1980 kreeg het pand een monumentale status. Maar slechts 3 jaar later werd Battersea B buitenwerking gesteld en begon het verval. Gelukkig hebben investeringsmaatschappijen het historische belang van dit gebouw gezien en hebben ze het helemaal opgeknapt tot wat het nu is. Het gebouw werd in 2022 weer officieel in gebruik genomen als winkel- en vrije tijdsbestemming.


Battersea Power Station in populaire cultuur

Als vrij snel na de opening van het eerste gedeelte van Battersea Power Station werd het gebouw gebruikt in de populaire cultuur. Zo zijn er in 1936 verschillende scenes opgenomen voor de Alfred Hitchcock film Sabotage. Ook in 1983 werd er hier een film opgenomen: Monty Pythons The Meaning of Life. En in 2008 zijn er diverse scenes voor de Batman film The Dark Knight opgenomen.

Maar ik denk dat de meeste mensen het gebouw herkennen van de album hoes Animals van Pink Floyd uit 1977. Een onwijs groot roze varken werd vast gemaakt aan het gebouw. Maar tijdens het maken van de foto's raakte het varken los en verstoorde het diverse vliegroutes van Heathrow.


Battersea Power Station anno 2023

Battersea Power Station is sinds de heropening in 2022 een populaire bestemming geworden waar je kunt winkelen (vooral high end winkels zoals Mulberry, Chanel, Kiehl's, maar ook MAC en Rituals) en lekker kunt eten in een van de vele restaurantjes. Zelf heb ik bij Arcade Food Hall & Bar gegeten. Dit restaurant heeft 13 verschillende keukens (waaronder Mexicaans, Japans, Indiaans en Italiaans). Wat erg handig is, is dat je via een QR-code de menu's kunt bekijken en gelijk kan bestellen. Nadat je besteld heb, kan je gelijk via de QC-code betalen en binnen ongeveer 15 minuten krijg je jouw bestelling.

Als je niet van winkelen houdt, dan is het gebouw ook zeer zeker de moeite waard om te bezoeken. De geschiedenis/oude functie van het gebouw is nog goed te zien. Alle industriële en art deco details zijn nog goed terug te vinden. En wat te denken van de attractie Lift 109?


Lift 109

Battersea heeft ook een toffe attractie: Lift 109. Deze attractie bestaat uit een korte introductie over de geschiedenis van het gebouw. Na de multivisuele introductie ga je naar de lift die zich in de noordwestelijke schoorsteen bevind. Deze lift brengt je maar liefst 109 meter naar boven waar je een prachtige 360 graden uitzicht hebt over London. Het is niet een goedkope attractie (de tickets voor een volwassen gaan vanaf 16 pond en zijn afhankelijk van het tijdstip waarop je de lift wilt bezoeken).


Ben jij bekend met Battersea Power Station? 


Bereikbaarheid

Battersea Power Station is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer zoals de Uber Boat (halte Battersea Power Station), de metro (Battersea Power Station op de Northern Line), diverse bussen en de trein (Battersea Park Station).

14 opmerkingen:

  1. Wauw, dat klinkt superleuk! Ik had nooit verwacht dat er achter die wat saaie naam zoiets moois zou schuilgaan! Dankjewel voor de tip.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Tessa, via een Facebookgroep heb ik je leren kennen en nu neem je me mee op een van je reizen. Geweldig, dankjewel.
    Als reisondernemer spreken zulke blogs mij wel aan.
    Het is even iets anders dan de highlights van London, maar zeker wel een bekende locatie.

    Wel ben ik nog even benieuwd hoe toegankelijke het is.
    Weet je daar iets van?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een super leuke tip is dit. Vooral Lift 109 lijkt me super tof met een prachtig uitzicht over Londen. Net zoiets als de Adam Tower.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben niet zo een fan van Londen, maar dit lijkt me een erg leuke locatie en had hier eigenlijk nog nooit van gehoord

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wauw wat gaaf dat dit ook toegankelijk is voor publiek! Leerzaam, entertainment en inspirerend!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik kende dit plekje helemaal nog niet en had er ook eigenlijk niet van gehoord. Nu ben ik ook pas 1 keer in Londen geweest, dus zo verwonderlijk is dat niet. Bedankt voor de tip, als ik er nog eens naartoe ga, weet ik waar ik moet zijn ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben er niet mee bekend. Maar ik heb weer wat geleerd. Ben wel in Londen geweest, ik meen in 1978 al. Echt een leuk blog dit.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Nog niet eerder heb ik van dit complex gehoord. Het ziet eruit als een imposant gebouw.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wow, wat een super toffe plek. En wat een verhaal over die albumcover, ben het gelijk even gaan opzoeken haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ziet er een mooie plek uit! Ik ben zelf nog niet in Londen geweest, maar dit plekje lijkt me zeker de moeite!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wauw, 10 keer al naar Londen geweest! Ik ben er nog nooit geweest, maar zou er wel heel graag een keer naartoe willen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een prachtig gebouw, het inderdaad een unieke locatie om een film op te nemen. Leuk dat je de ruimte nu van dichtbij kon bekijken

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Deze ga ik onthouden! Ik vind het altijd leuk om dit soort filmlocaties te 'ontdekken'. Ben het afgelopen jaar nog in Londen geweest, maar heb dit natuurlijk niet gezien. Wie weet voor een volgend bezoek!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een mooi gebouw - en die attractie Lift 109 zou ik zeker ook wel tof vinden.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je reageert op mijn artikel. Ik zal je reactie zo snel mogelijk plaatsen. Met een persoonlijke reactie van mijzelf. Laat je wel je naam achter? Anonieme reacties vind ik zo onpersoonlijk en plaats ik daarom niet.

Citytrip: Londen vervoer en overnachten

In 2006 bezocht ik voor het eerste Londen. Ik ging toen samen met mijn moeder 'even' een dagje op en neer vanaf Hoek van Holland me...