vrijdag 2 april 2021

Make Up Zuster: Setting Spray versus Fixing Spray

Jarenlang dacht ik dat setting sprays en fixing sprays hetzelfde waren: sprays die er voor zorgen dat jouw make up netjes de hele dag blijft zitten. Niet dus! Daarom dacht ik het is hoogtijd om een artikel te schrijven waarin ik de verschillen tussen setting sprays en fixing sprays uitleg én mijn ervaringen met beide sprays deel.


Setting Spray
Een setting spray breng je aan nadat je al jouw make up hebt aangebracht. De spray zorgt er voor dat al jouw zorgvuldig aangebrachte make up zoals foundation, bronzer en blush, mooi samen smelten tot één geheel. Hierdoor oogt jouw make up natuurlijker, minder poederig en streperig. Ook zorgt een setting spray er voor dat jouw make up gedurende de dag netjes blijft zitten en niet uitloopt. Meestaal is een setting spray op waterbasis en is de nevel van de spray fijn. Deze fijne nevel zorgt er voor dat jouw make up niet poederig oogt.

Ik heb diverse setting sprays in mijn collectie:
Deze setting spray zorgt er niet alleen voor dat jouw make up met elkaar samen smelt en dat alles netjes blijft zitten. Het zorgt er ook voor dat jouw huid een mooie gebronsde glow krijgt.
 • Kruidvat matte setting spray 
Deze setting spray heb ik nog niet getest, maar daar komt binnenkort verandering in. 
Dit is echt een klassieker onder de setting sprays. Jouw make up blijft de hele dag zitten als een huis!
 • NYX Professional Makeup matte en dewy setting spray
Dit waren mijn eerste setting sprays. En nog steeds gebruik ik ze graag. De Dewy pak ik het meeste erbij. En de matte kies ik vooral in de warme zomer maanden.

Fixing Spray
Naast setting sprays, zijn er ook fixing sprays. Dit legt een dun laagje op over jouw make up waardoor jouw make up de gehele dag blijft zitten. Vaak is type spray op basis van alcohol. De fixing spray zorgt er dus puur en alleen voor dat jouw make up netjes blijft zitten.

Ik heb twee fixing sprays die ik graag gebruik:
Deze fixing mist van Pixi ruikt echt heerlijk naar rozen . Door verschillende ingrediënten verzorgt deze spray jouw huid ook gelijk
Dit is de meest recente fixing spray in mijn collectie en al direct is het een van mijn favorieten. Mijn make up blijft perfect zitten, de spray ruikt lekker en heeft ook nog eens verzorgende 
ingrediënten!

 

Beide soorten sprays komen in verschillende formules. De twee bekendste zijn een matte formule en een dewy formule. De matte formule vooral geschikt voor beauty lovers met een olieachtige of gemengde huid. De matte sprays zorgen er namelijk voor dat de vette huid niet gaat glimmen of glanzen. Dus dat de huid er mat uit ziet. De dewy formule is perfect voor beauty lovers met een droge huid. Dit type formule zorgt voor een subtiele glans waardoor de huid lijkt te stralen. Niet alleen jouw huidtype speelt een rol bij het kiezen van een formule. Ook jouw voorkeur: vind je een mat uitziende huid mooier of juist een huid met een subtiele glans?

Wat is nu het grootste verschil tussen een setting spray en een fixing spray? De eerst genoemde zorgt dat al jouw aangebrachte make up mooi samen smelt en de hele dag blijft zitten. Terwijl juist een fixing spray er alleen voor zorgt dat jouw make up mooi blijft zitten.

Wat type spray en formule heeft jouw voorkeur: setting of fixing spray, mat of een dewy formule?

19 opmerkingen:

 1. Weer wat geleerd dus! Ik wist helemaal niet dat hier verschil in was, en dat het bestond!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb nog nooit zo een spray gebruikt maar zie mn zusje er wel nog altijd dagelijks mee bezig

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb beiden nog nooit gebruikt, maar ben er wel nieuwsgierig naar geworden, dus misschien dat ik binnenkort toch eentje ga kopen om te testen of het iets is voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dergelijke producten gebruik ik zelf niet en ook ik dacht dat beide zelfde werking hebben, dus niet... Informatief stuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik wist ook helemaal niet dat er verschil tussen zat. Ik gebruik ze zelf beiden niet, nooit gedaan ook eigenlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb een fixing spray, moet zeggend at ik de setting spray ook nog niet kende. Ik gebruik de fixing vooral in de zomer, dan voelt het zo lekker fris op mijnhuid, nadat ik mijn make-up heb aangebracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb een fixing spray, moet zeggend at ik de setting spray ook nog niet kende. Ik gebruik de fixing vooral in de zomer, dan voelt het zo lekker fris op mijnhuid, nadat ik mijn make-up heb aangebracht.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een handige tip, ik wist niet dat je zo iets kon krijgen

  BeantwoordenVerwijderen
 9. nu heb ik wat geleerd, maar de grote vraag is: ga ik het onthouden, ik heb een geheugen als een lekke emmer tegenwoordig

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik kende beiden niet. Interessant! Fixing spray lijkt me erg handig!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als jongeman zegt het mij echt helemaal niks :) Het lijkt me vooral heel fijn dat je de make-up een beetje kunt beschermen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zo,n spray gebruikte ik eigenlijk alleen met fotoshoots in het dagelijkse leven draag ik hooguit een beetje mascara en blush

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik gebruik ook altijd een spray. Ik kies altijd wel voor een matte maar dat is natuurlijk smaken verschillen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. 📍
  Wat fijn om te weten, wist ik zelf niet.
  Bedankt om met ons te delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb nog nooit de spray gebruikt en wist niet dat het bestond

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Niet heel bekend hiermee. Heb 1 settingspray in huis en daar blijft het eig altijd bij

  BeantwoordenVerwijderen
 17. mac prep en prime vind ik het lekkerste maar die van de hema zijn ook prima te doen :D

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik heb mij daar eigenlijk nooit in verdiept en wist niet eens dat er een verschil was. Heel informatief dus! Voor mij zou de setting spray wel wat zijn, al gebruik ik momenteel geen sprays.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat handig! Dit wist ik niet, maar ik gebruik het ook eigenlijk niet. Heb het wel in de kast staan, maar nog nooit gebruikt. Oeps.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je reageert op mijn artikel. Ik zal je reactie zo snel mogelijk plaatsen. Met een persoonlijke reactie van mijzelf. Laat je wel je naam achter? Anonieme reacties vind ik zo onpersoonlijk en plaats ik daarom niet.

Review: Olcay Gulsen Beauty Duo Pots

Jippy, mijn favoriete merk Olcay Gulsen Beauty heeft weer een nieuw product gelanceerd! Ik moet eigenlijk zeggen: opnieuw gelanceerd. De Gl...