woensdag 15 mei 2019

Onzekerheid door acne

Vandaag wil ik een persoonlijk verhaal met jullie delen. Ik ben niet echt dol op het online delen van persoonlijke dingen, maar ik heb gemerkt dat veel beautylovers hetzelfde probleem hebben (gehad): slechte huid door acne.

Het begin
Iedereen had ze toen ze een tiener waren: puistjes. Het is natuurlijk, het hoort bij een tiener zijn. Het is niet leuk, maar als je ouder wordt, groei je eroverheen. Of niet? In mijn geval in het antwoord is nee, ik ben er niet overheen gegroeid. Ik had ze op mijn voorhoofd, mijn kin en wangen. Ik heb veel dingen geprobeerd. Ik heb speciale reinigingslotions voor mijn gezicht gebruikt. Maar dat hielp niet. Op een gegeven moment was het zo erg, dat ik me schaamde voor mezelf, hoe mijn huid er uitzag. Sommige mensen verstoppen zich achter veel foundation en andere make-up. Dat deed ik niet. Ik wilde niet meer aandacht op mijn gezicht krijgen. Dus ik probeerde het te 'verbergen' door altijd een sjaal te dragen. Ik besefte dat dit niet verder kon gaan. Dus ging ik naar de dokter. Hij gaf me een lotion en pillen. En het hielp. Mijn acne ging weg. Maar zodra ik het medicijn stopte, kwam de acne binnen een paar weken weer terug. Dus ging ik weer naar de dokter. Deze keer stuurde hij me naar de dermatoloog. Haar idee was een wekelijkse sessie onder een warmtelamp. Dat werkte, maar opnieuw voor een korte periode. Dus terug naar de dermatoloog. Deze keer gaf ze me lotion, crème en medicatie. Andere soorten dan de dokter me jaren geleden had gegeven. En ik denk dat je weet wat er gebeurde: de acne was verdwenen zolang ik het medicijn gebruikte. Helaas kon ik het de rest van mijn leven niet blijven gebruiken. Dus na anderhalf jaar rondlopen met het hoofd van een tiener (wat niet leuk is als je aan de andere kant van de 25 bent) besloot ik om nog een keer naar de dermatoloog te gaan. 

De behandeling van acne
Ik las in een modetijdschrift een artikel over vrouwen die hetzelfde probleem had als ik en die het vanwege bepaalde medicijnen kwijt was. Dat klinkt goed. Gelukkig was mijn nieuwe dermatoloog een jonge vrouw die mijn frustraties en onzekerheid begreep. Dus zei ze dat ik medicijnen zou krijgen op basis van isotretinoïne. Het is niet iets dat ze direct voorschrijven, omdat het een heel zware vorm van medicatie is. De lijst met bijwerkingen is lang:
 • Gewrichtspijn, spierpijn of rugpijn
 • Droge slijmvliezen
 • Irritatie van de huid
 • Hogere cholesterol of glucose
 • Haaruitval
 • Psychische klachten, angstgevoelens, psychosen of stemmingswisselingen
 • Problemen met zicht en gehoor
 • Hoofdpijn, slaperigheid en duizeligheid
 • Verslechtering van de acne, huiduitslag, donkere verkleuring van de huid


Zoals je kunt lezen, is dit medicijn echt een bad boy. De bijwerkingen die ik had waren irritatie van de huid (mijn huid was erg droog), stemmingswisselingen, hoog cholesterol en droge slijmvliezen.  Normaal gesproken neem je die pillen ongeveer 6 maanden, maar omdat ik heel erge vorm acne had, moest ik die pillen meer dan een jaar gebruiken. Na 1,5 maand kon je duidelijk zien dat de medicatie zijn werk deed. De dermatoloog vertelde me dat er een kleine kans is dat de acne terug kan komen. Zoals je zou kunnen denken dat ik echt bang was voor die gedachte! 

Het resultaat
Maar gelukkig is het niet gebeurd! Nu meer dan 2 jaar later lijkt mijn huid op de huid van vrouw van mijn leeftijd. Voor mij was het alle bijwerkingen waard. Nu kan ik trots rondlopen. En sinds mijn huid er weer goed uitziet, ben ik make-up weer gaan dragen! Het enige nadeel is dat mijn huid nu wel erg droog en gevoelig is. Maar dat neem ik voor lief!


Hebben jullie ook last gehad van acne op latere leeftijd en hoe zijn jullie hier mee omgegaan?

18 opmerkingen:

 1. Ik heb gelukkig weinig last gehad van acne. Alleen meestal rond mijn menstruatie. X Robin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is wel beter dat je weinig last hebt gehad van acne

   Verwijderen
 2. Ik had alleen last van acne in mijn puberteit, gelukkig maar. Het is inderdaad heel vervelend als je op latere leeftijd er nog steeds last van hebt. Ik ken iemand die volgens mij hetzelfde medicijn kreeg, en zijn huid werd ook gortdroog, wat hij ook weer verschrikkelijk vond, maar hij is er wel mooi vanaf nu. Het blijft een beetje zoeken naar de juiste behandeling, blij voor je dat je huid er weer beter uitziet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is beter. Op een gegeven moment moest ik elke keer als ik drank kocht mijn ID laten zien. Sommige zien dat als een compliment, na heel vaak dat moeten doen is dat het niet meer..... Ik ben ook erg blij dat mijn huid nu mooi is. Het is me die zware behandeling echt waard geweest!

   Verwijderen
 3. Wat een verhaal en wat fijn dat je acne nu weg is - en hopelijk ook niet meer terugkomt. Ik heb af en toe last van hormonale puistjes, maar dat mag geen acne genoemd worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat hoop ik ook. Het is nu al weer een paar jaar geleden en tot nu toe blijft alles goed. ALleen als het heel warm is, dan wil ik nog wel eens puistjes krijgen, maar die zijn ook weer snel weg

   Verwijderen
 4. Wat fijn dat het jou geholpen heeft en het nu niet meer teruggekomen is.
  Bij mij hebben ze het ook voorgesteld als remedie maar ik heb beslist om het niet te doen. Ik vond de (mogelijke) bijwerkingen te groot in verhouding met het probleem dat ik heb. Zeker ook omdat ik al andere gezondheidsproblemen heb, wilde ik geen risico op nog meer zorgen (de arts waar ik voor die problemen loop, vond het ook beter van het niet te doen om mijn lichaam niet nog meer te belasten).
  Ik merk wel dat melkproducten een grote invloed hebben, dus die probeer ik nu volledig uit mijn voeding te bannen. En voor de rest zal ik er wat moeten mee leren leven vrees ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dank je voor je reactie! wat vervelend dat je ook zo last hebt van acné en er niets aan kan laten doen. wat ik gekregen heb was echt heftig en een aanslag op mijn lichaam. dat was geen pretje . fijn dat je weet dat bepaalde producten de acnéerger maken. sterkte!

   Verwijderen
 5. Wat goed dat je dit verteld. Er zijn vast heel veel mensen die dit herkennen. En die moed uit je blog halen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb geen last (gehad) van acne, wel eens hier en daar een puist, maar daar blijft het gelukkig ook bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb gelukkig geen last gehad. Fijn dat de behandeling geholpen heeft. Ben blij voor je.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik heb gelukkig geen last gehad van acne. Wel af en toe een puistje maar daar bleef het bij

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat fijn dat je niet zoveel nare bijwerkingen heb gehad! Mijn extreme acne is wel ergens rond mn 22e weggetrokken gelukkig!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel lang ging het goed met m'n huid... Tot de mondkapjes plicht op het werk.... Bam, maskné it is.... Gelukkig heb ik wel goede routines om het zoveel mogelijk t beperken ☺️

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik had gelukkig er niet heel erg last van. Af en toe een puistje.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Nee, ik heb wat dat betreft geluk gehad, en geen ervaring met acne. Maar het lijkt me heel naar om te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat mooi dat je dit zo kwetsbaar durft te delen! Ik heb helaas ook erg veel last gehad van acne.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. O wat fijn om te lezen. Mijn broer had het heul erg, ik niet zo

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je reageert op mijn artikel. Ik zal je reactie zo snel mogelijk plaatsen. Met een persoonlijke reactie van mijzelf. Laat je wel je naam achter? Anonieme reacties vind ik zo onpersoonlijk en plaats ik daarom niet.

Citytrip: Londen plannen

Afgelopen oktober ging ik al weer voor de tiende keer naar Londen en elke keer ontdek ik weer nieuwe plekjes en zijn er te gekke tentoonste...