maandag 3 december 2018

Schoonheid in het verpleeghuis: Onzekerheid

Tijdens mijn werk als zuster heb ik mevrouw Jansen ontmoet. Ze is in de 80 en tekende altijd haar wenkbrauwen bij. Toen ze bij ons kwam wonen deed ze dat niet meer. Ze vertelde dat haar wenkbrauw potlood stomp was geworden. Ik heb haar geadviseerd om aan van haar kinderen te vragen of ze een puntenslijper mee kunnen nemen.  En dat heeft ze gedaan. De eerste volgende keer dat ik mevrouw Jansen  weer zag, had ze haar wenkbrauwen bijgetekend.  Mevrouw haar gezichtsuitdrukking was gelijk een stuk anders. Ik complimenteerde mevrouw met haar uiterlijk.  Onzeker vroeg ze of ik dat echt meende. Natuurlijk verzekerde ik haar.  Maar ik was ook nieuwsgierig waarom  ze dat vroeg. Wat bleek,  er waren huiskamergenoten die negatieve opmerkingen over haar wenkbrauwen hadden gemaakt. Ik zei tegen  mevrouw Jansen dat ze zich daar niets van moet aantrekken.  Ze gaf aan dat ze zich goed voelt als ze haar wenkbrauwen bij tekent . Ik heb gezegd dat ze dat dan vooral moet blijven doen. En tot op de dag van vandaag doet mevrouw Jansen dat.
17 opmerkingen:

 1. Het is toch eigenlijk wat, ben je 80 jaar en dan krijg je nog opmerkingen over je uiterlijk. Wat fijn dat je haar advies hebt kunnen geven, ik denk dat je haar daar zeker mee geholpen hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je wilt niet weten hoe gemeen sommige ouderen tegen elkaar kunnen doen. En als je ze erop aanspreekt, dan spelen ze de onschuld. Mevrouw Jansen was erg blij met mijn gesprekje en elke keer als ik haar zie, is ze mooi opgemaakt.

   Verwijderen
 2. wat een aandoenlijke post. Fijn dat je mevrouw Jansen oprechte aandacht schenkt ! -x-

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor je reactie. Persoonlijke aandacht is zo belangrijk, maar vaak worden dingen 'even snel' gedaan. Maar met 5 minuten persoonlijke één-op-één aandacht bereik je zo veel bij zorgvragers. Ik heb nog een ander artikel geschreven. Als je op het woord Make Up Zuster (staat onder aan het artikel), dan vind je het andere artikel over schoonheid in de zorg

   Verwijderen
 3. Wel gek he, ben je zo op leeftijd en maakt de omgeving je nog onzeker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het ook. Soms kunnen ouderen echt gemeen tegen elkaar zijn.

   Verwijderen
 4. Jaja, zelfs in een verzorgingstehuis kunnen mensen nog getreiterd en gepest worden. Mensen hè...vreselijk...wat goed dat je dat tegen haar gezegd hebt. En dat ze maar lekker zichzelf mag zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ouderen kunnen onderling soms heel erg gemeen tegen elkaar doen :(

   Verwijderen
 5. Dat ook iemand van 80 nog zo inzit over wat anderen van haar vinden.Dat ook daar nog zo;n druk is

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, maar soms zit er ook meer achter dan je op het eerste gezicht ziet/zou denken

   Verwijderen
 6. Dan denk je dat je met die leeftijd je jezelf geen zorgen hoeft te maken over wat andere van je vinden.... Maar ouderen zijn net als kinderen. Kunnen best hard zijn tegen elkaar.
  Leuk onderwerp voor je log is het wel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ouderen kunnen soms nog gemener zijn dan kinderen.
   Ik wil met deze reeks artikelen laten zien hoeveel schoonheid er letterlijk en figuurlijk is in het verpleeghuis. Dat schoonheid niet leeftijdsgebonden is

   Verwijderen
 7. ach wat lief!! ik had als kind ene buurvrouwtje van 80 die zich nog elke morgen opmaakte, vond ik echt bijzonder

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik sta soms met verbazing te kijken/luisteren wat mijn patiënten soms zeggen/doen

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een mooi stukje tekst! Jammer dat er ook in verzorgingstehuisen ‘mean girls’ zijn. Hoor je vaker helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jammer dat mensen zo omgaan met andere mensen.
  Goed dat je mevrouw complimenteerde.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je reageert op mijn artikel. Ik zal je reactie zo snel mogelijk plaatsen. Met een persoonlijke reactie van mijzelf. Laat je wel je naam achter? Anonieme reacties vind ik zo onpersoonlijk en plaats ik daarom niet.

Citytrip: Londen plannen

Afgelopen oktober ging ik al weer voor de tiende keer naar Londen en elke keer ontdek ik weer nieuwe plekjes en zijn er te gekke tentoonste...