dinsdag 28 mei 2024

Citytrip: Dagje Parijs openbaar vervoer

Een paar dagen geleden ben ik samen met mijn moeder een dagje naar Parijs gegaan met de trein. Ik schreef al eerder hoe ik deze trip heb voorbereid. Ik dit artikel vertel ik hoe we de reis Parijs hebben ervaren. 



De Eurostar

We hadden de eerste trein die vanaf Rotterdam naar Parijs vertrekt. En die gaat vrij vroeg: al om 06:58 uur. Het grote voordeel van vroeg vertrekken, is dat je ook vroeg aan komt! In ons geval arriveerde we om 09:35 uur in de Franse hoofdstad. We hadden de trein van 17:25 uur terug en arriveerden rond de klok van 20:00 uur in Rotterdam. We waren rond 16:30 uur op Gar du Nord. Hierdoor hadden we nog tijd om wat lekkers op het station te komen voor de reis naar huis. 



Ik vind de Eurostar (voorheen Thalys) erg comfortabele stoelen hebben die (heel fijn) een stopcontact hebben. Zo kan je gemakkelijk jouw telefoon opladen tijdens de reis. Ook is er gratis wifi aan boord. Al is deze niet altijd even stabiel. Ik had begrepen dat ze kaartjes voor het Parijse OV verkopen. Maar dat bleken alleen losse enkele reis tickets te zijn (ze waren rond de €2,15 per stuk). En dat wilde ik niet. Ik wilde graag een dagkaart, omdat je dan niet telkens een kaartje hoeft te kopen en je niet na te hoeven denken als je onverwachts iets anders wilt doen. Ook is er een barrijtuig waar je allerlei warme en koude dranken kunt halen en diverse snacks. Goed om te weten: je kunt er alleen pinnen.


Gar du Nord

Wanneer je aankomt, dan lijkt Gar du Nord niet heel groot te zijn, met maar een stuk of 12 sporen. Maar dat is niet zo. Het station bestaat uit maar liefst drie hallen! Een hal is voor de treinen naar London, een hal voor de andere internationale treinen en een derde hal met regionale treinen. Toen wij uit de metro stapten, kwamen we aan in hal 3. Klein paniek momentje, want ik wist dus niet dat er meerdere hallen waren! Gelukkig lopen er genoeg mensen rond je die naar de goede hal kunnen helpen.


Wanneer je in Nederland vertrekt, dan weet je ruim van te voren vanaf welk spoor de trein vertrekt. In Parijs is dat niet het geval. Ongeveer 25 minuten voor vertrek kan je op de vertrekstaten zien vanaf welk spoor de trein vertrekt. 


Openbaar vervoer

Als je aankomt op Gar du Nord wordt er heel duidelijk aangeven waar de metro en de RER is. Omdat we een dagkaart nodig hadden, hebben we deze op het metro station gehaald. Er zijn twee opties om kaartjes te kopen: via een loket of uit de automaat. Wij kozen voor het loket. Welke manier je ook kiest, hou er rekening mee dat je lang in de rij staat. Wij hebben ongeveer 25 minuten staan wachten. Er zijn vele soorten kaartjes te koop: papieren enkele reizen (deze kosten €2,15 per stuk), Paris Visite Travel Pass (€13,95 voor 1 dag voor zone 1 -3) en de One Day Navigo Travel Pass (€8,65 voor 2 zones of €11,60 voor drie zones en €2 voor de pas zelf). Mij is het niet helemaal duidelijk wat nu het precieze verschil is tussen de laatste genoemde passen, behalve het verschil in prijs en het aantal zones. We kozen voor de Paris Visite Travel Pass. Deze pas heeft hetzelfde formaat als de dagkaarten. Op deze kaart schrijf je jouw naam en de dag dat je hem gebruikt. Met deze kaart kan je onbeperkt in zone 1,2 en 3 reizen met de metro, de RER, de bus en Le Funiculaire (het kabelbaantje in Montmartre).


14 opmerkingen:

  1. Wat een leuk idee om gewoon voor 1 dag naar Parijs te gaan! Ideaal ook voor mensen met heimwee!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit klinkt geweldig! Zeker een aanrader dus! Fijn ook dat er WiFi in de trein is.

      Verwijderen
  2. Ja daar zou ik ook wel effe door panikeren als je in de verkeerde hal bent, maar lijkt me wel leuk zo reizen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb nog nooit reist met de thalys, het lijkt me een hele onderneming.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Parijs is geweldig! Ik ben ook een weekend in Parijs geweest met mijn man en het was een van de mooiste city trips die ik ooit gedaan heb. Zoals jij ook zegt, met trein (thalys) naar Parijs is ideaal. Snel en comfortabel. Een aanrader. https://seizoenenblog.com/een-tripje-parijs-als-verjaardagscadeau/

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat is erg vroeg, maar dan heb je nog wel heel de dag voor je.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb ooit ook wel zo'n dagtrip naar Parijs gedaan, maar dat was toen nog met de bus en we kwamen vervolgens midden in de nacht weer terug. Helemaal kapot, maar met de trein is in ieder geval een stuk comfortabeler.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ja, ik vind met de Thalys naar Parijs ook erg comfortabel. Wij kochten gewoonlijk een 'carnet' dat zijn 10 ticketjes, maar weet niet of dat nog bestaat

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik wil dit nog steeds een keertje doen met mijn man. Lijkt me zo gezellig in de trein ook! En het metro systeem is zo ingewikkeld in het begin, maar als je het doorhebt ook weer zoooo makkelijk om gebruik van te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Lijkt me zo leuk om een dagje naar Parijs te gaan, maar vanaf hier is het wel een heel stuk verder met de trein, ik woon namelijk in Twente. Twee jaar geleden zijn we een weekje in Frankrijk geweest en toen hebben we Parijs bezocht; prachtige stad!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Deze Lipgloss ziet er prachtig uit. Ik gebruik vaak lippenstift, deze moet ik echt proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ja! Parijs is zo'n fantastische stad. En prima te doen met de trein. Ik ben ooit met mijn dochter met de Thalys gegaan, maar wel 2 nachtjes geboekt in een hotel in de Montmartre.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ohhh Parijs... ben er al een paar keer geweest, maar de laatste keer was al 10 jaar geleden. Dringend nog eens terug op de planning zetten dus!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Parijs vind ik magisch, een groot pluspunt dat je er nu zo snel en makkelijk kan komen.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je reageert op mijn artikel. Ik zal je reactie zo snel mogelijk plaatsen. Met een persoonlijke reactie van mijzelf. Laat je wel je naam achter? Anonieme reacties vind ik zo onpersoonlijk en plaats ik daarom niet.

Review: SLA PARIS Sunlit Liquid Contouring Skin Touch Cappuccino

Het contouren van jouw gezicht kan je met vele verschillende producten doen, zoals met poeders of met een stick . Maar je kunt ook een vlo...