woensdag 18 november 2020

Product in de spotlight: Contouring

NYX 3 steps to sculpAls er iets lastig is om te doen, dan is het wel het contouren van jouw gezicht. Als het niet op de juiste manier doet, dan ziet jouw gezicht er vreemd uit. Het ziet er al gauw nep en onnatuurlijk uit als je niet de juiste kleuren gebruikt of het op de juiste plekken aanbrengt. Het lijkt soms alsof het contouren door de familie Kardashian is bedacht, maar nee. Al eeuwen lang wordt het gezicht gecontourd. Lees vooral verder als je wilt weten sinds wanneer het contouren van het gezicht gedaan wordt.

Maar wat is contouren nu precies? Simpel gezegd: je verandert de structuur van je gezicht (of een ander lichaamsdeel). Je definieert, verbeterd of geeft meer vorm aan je gezicht. Je gebruikt een poeder, die hooguit twee tinten donkerder is dan je eigen huidstint. Deze donkere poeder gebruik je om een schaduw te creëren en breng je aan op de volgende plekken: in de holtes van jouw wangen, naast jouw neus en op jouw slapen. Maar dan ben je er nog niet! Je gebruikt ook een lichte poeder. Deze mag ook weer hooguit twee tinten lichter zijn dan jouw eigen huid. De lichte poeder breng je aan op de uitstekende delen van jouw gezicht, zoals op de appeltjes van jouw wangen, de t-zone of het puntje van jouw neus.


Zelf contour ik niet zo heel vaak. Als ik dat wel doe, dan gebruik ik altijd het 3 Steps To Sculp palette van mijn favoriete merk NYX Professional Makeup. In dit artikel vertel ik uitgebreid hoe je moet contouren en hoe het 3 Steps To Sculp  palette mij bevalt.


De geschiedenis van contouren gaat helemaal terug naar het Engeland van de 16de eeuw. In die tijd gebruikte toneelacteurs krijt en roet om zo hun gezichtsuitdrukkingen duidelijker te maken. Dit veranderde einde 19de eeuw. De elektriciteit is toen uitgevonden en werd er verlichting op het toneel gebruikt. Er wordt toen zogenoemde greasepaint gebruikt in plaats van roet. Ik heb het al in eerdere artikelen gehad over Koningin Victoria en haar aversie tegen make up. Zij vond make up vulgair en zo doende kon je alleen make up kopen in kostuumwinkels. Ook in de filmwereld van de jaren '20 en '30 van de vorige eeuw werd er op los gecontourd. Zo wilde de Duitse actrice Marlene Dietrich de natuurlijke lijnen van haar gezicht willen beeldhouwen en accentueren met schaduw. In de jaren '50 van de vorige eeuw er werd er ook subtiel gecontourd.


Visagist Max Factor was in 1934 een van de mannen die er voor zorgde dat de gezichten van de acteurs niet plat op film zouden lijken. Elf jaar laten, in 1945, maakte hij de eerste tutorial over contouren. Hier legde hij uit hoe je verschillende gezichtsvormen kan contouren. Geloof het of niet, op Youtube zijn filmpjes te vinden waarin je Max Factor aan het werk ziet. Echt een aanrader is het om te kijken!

In de jaren '90 van de vorige eeuw was visagist Kevyn Acuoin de man die de gezichten van vele bekende vrouwen ging contouren. Zo was hij de visagist van Madonna, Cher, Cindy Crawford en vele andere. In 2000 bracht hij een boek uit Face Forward. Hierin legt hij uit hoe je moet contouren. Dit boek is de eerste kennismaken voor contouren het grote publiek. Het boek is nog steeds te koop. En het is denk ik geen verassingen dat dit boek op mijn wenslijstje staat. 


Sinds 210 is het contouren nog meer ingeburgerd en intenser geworden door nieuwe make up technieken en sociale media. Vele merken hebben ook setjes gemaakt voor contouren, zoals het eerder genoemde 3 Steps to Sculp palette of het contour palette van essence

Contour jij wel eens?

24 opmerkingen:

 1. Dit gebruik ik wel eens bij feestdagen. Ik heb van mezelf een gebruinde tint, dus het moet net iets donkerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, de contour moet altijd net iets donkerder zijn dan je eigen tint

   Verwijderen
 2. Nee, heb het wel eens gedaan, maar ik kan dat echt niet. Liep mooi voor gek haha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed contouren is echt een kunst. Ik kan het ook niet heel goed

   Verwijderen
 3. Klopt, ik vind contouren maken ook heel lastig. Daarom doe ik het eigenlijk nooit, want het ziet er gek uit als het niet goed zit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed contouren is echt een kunst. Ik kan het ook niet heel goed

   Verwijderen
 4. Ik gebruik geen speciaal contour palette hiervoor, maar mijn matte bronzer werkt prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb wel producten om te contouren maar gebruik ze eigenlijk amper

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik doe dat nooit, veels te lui voor, maar ik ken de techniek wel van het grimeren

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nee weinig, meestal gebruik ik alleen een bronzer.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik gebruik zelf eigenlijk alleen bronzer;).

  BeantwoordenVerwijderen
 9. in contour aanbrengen ben ik niet zo ster. maak me wel elke dag .

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel soms met zo’n speciaal doosje ervoor. Meestal gewoon met alleen mn bronzer.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik doe dat dus echt bijna nooit maar wel leuk om te doen met de feestdagen

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dit lijkt mij een hele fijne en handige set! Ook voor op reis!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je reageert op mijn artikel. Ik zal je reactie zo snel mogelijk plaatsen. Met een persoonlijke reactie van mijzelf. Laat je wel je naam achter? Anonieme reacties vind ik zo onpersoonlijk en plaats ik daarom niet.

Citytrip: Londen plannen

Afgelopen oktober ging ik al weer voor de tiende keer naar Londen en elke keer ontdek ik weer nieuwe plekjes en zijn er te gekke tentoonste...