dinsdag 20 februari 2024

Citytrip: Londen's hidden secrets

Als er een plek is waar ik graag naar toe ga, dan is het wel Londen. Ben er inmiddels al weer tien keer geweest (trip nummer 11 staat ook al weer op de planning). Het leek mij daarom leuk om een paar van mijn favoriete plekken te laten zien. Een aantal plekken zullen bekender zijn dan de ander. Maar ze zijn allemaal echt de moeite waard om naar toe te gaan.


Big Ben

Laat ik beginnen met een van de meest bekende plekken in Londen: de klok de Big Ben. Veel mensen denken dat de hele toren zo heet. Maar dat is niet zo. De klok zelf heet de Big Ben en de toren waar de klok zich in bevind heet de Elizabeth Tower wat weer een onderdeel is van de Houses of Parliment. Het is denk ik een van de meest gefotografeerde plekken van Londen waardoor je eigenlijk altijd wel mensen op de foto hebt staan. Persoonlijk vind ik dat niet zo heel erg, maar soms is het fijn om een foto te hebben zonder mensen er op. En laat ik nu weten waar dat plekje is! Je loopt de brug over (aan de kant van de klok) en aan het einde van de brug ga je rechtsaf de trap af volg het pad en via een tunnel kom je op een plekje aan de oever waar het minder druk is.

Metrohalte: Westminster, Circle Line, District Line, Jubilee Line


Tower Bridge

Nog zo'n Londen icoon: de Tower Bridge. Veel mensen maken foto's van deze brug vanaf de oever waar de Tower of London staat of vanaf de oever waar de HMS Belfast ligt. Of natuurlijk op de brug zelf. Maar op al deze plekken heb je vaak andere mensen op jouw foto's staan. Via Instagram heb ik een hele toffe plek ontdekt waar je hele gave Tower Bridge foto's kunt maken zonder hordes mensen er op. Waar het is? Bij de Shad Thames. Om hier te komen moet je op de Southbank zijn (aan de kant waar de HMS Belfast ligt) en loop je onder de brug door. Op een van de eerste gebouwen aan jouw linker hand zie je de straatnaam bord Shad Thames en een port met een trap. Deze trap leidt je naar Horselydown Old Stairs waar je een trap tegen komt. Vanaf dit punt kan je geweldige foto's maken van de Tower Bridge. Bij laag water kan je zelfs een stukje op de oevers van de Thames lopen. Let wel goed op bij hoogwater, want dan kan het er erg glad zijn!

Metro: London Bridge, Jubilee Line, Northern Line
Metro: Tower Hill, Circle Line, District Line

St. Dunstan in the East

Op slechts 15 minuten lopen van de Tower of London kan je St. Dunstan in the East vinden. Ook weer zo'n pareltje dat nog niet ontdekt is door veel mensen. In 1100 werd deze kerk gebouwd en tijdens de Grote Brand van Londen in 1666 werd de kerk zwaar beschadigt. Twee jaar later werd de kerk weer hersteld. In 1817 werd de kerk afgebroken en weer opnieuw opgebouwd omdat de structuur van de kerk niet meer stevig was. In 1821 werd de kerk weer opnieuw geopend. Totdat de tweede wereldoorlog begon. In 1941 raakte de kerk tijdens de Blitz zo erg beschadigd dat er besloten werd de kerk niet meer te herbouwen en de ruïnes als openbare tuin te maken. Dit gebeurde in 1971. Het is echt zo'n bijzondere plek om te bezoeken. Overal staan bankjes zodat je in alle rust kunt genieten van het groen en de ruïnes die samen een geheel vormen. 

Metro: Tower Hill, Circle Line, District Line
Metro: Monument, Circle Line, District Line


Italian Gardens

Tegenover mijn hotel liggen zowel Hyde Park als Kensington Gardens. Precies tussen beide parken liggen de Italian Gardens. Ik kom graag in dit parkje om op een bankje te zitten en te genieten van de zon en mensen te kijken. Deze sierwatertuin is in 1860 aangelegd en bestaat uit verschillende waterbasis/fonteinen met diverse beelden en gebouwen. De tuin zou een geschenk zijn geweest van Prins Albert aan zijn vrouw koningin Victoria.

Metro: Lancaster Gate, Central Line


Primrose Hill

In het noorden van de stad, naast Camden Town, kan je de pittoreske wijk Primerose Hill vinden. De wijk is heerlijk om door heen te dwalen, maar de reden dat ik deze wijk noem, is vanwege het grote gelijknamige park. Het park ligt op een heuvel en vanaf die heuvel heb je een ademend uitzicht over de hele stad: van de London Eye tot de Shard en de St. Paul. Het is een behoorlijke klim, maar het is het uitzicht meer dan waard!

Metro: Chalk Farm, Northern Line


Conservatory in de Barbican Centre

Een (gratis) kaartje bemachtigen voor deze plek is erg lastig (ze zijn boekbaar een week van te voren op donderdagochtend 11 uur Nederlandse tijd), maar als je het je lukt, zul je jouw ogen uitkijken. Het is namelijk een prachtige botanische tuin op de derde verdieping van het Barbican Centre en is maar liefst 2100m2 groot en heeft meer dan 2000 soorten planten en bomen.

Metro: Barbican, Circle Line, Hammersmith Line, Metropolitan Line



Kende jij deze plekken in Londen al of heb je nog bijzondere tips voor Londen?

12 opmerkingen:

  1. Ik vind Londen ook erg leuk! Hoe ga je er naartoe? Met de trein of met de boot?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De eerste twee plekken kende ik uiteraard zoals iedereen. Van de andere had ik nog niet gehoord. Vooral de Italian gardens lijken mij prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een mooie foto vande Tower Bridge, en slim om op zoek te gaan naar een plekje, waar je precies heel de brug op de foto krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een toffe tips! Dan hiervoor. De botanische tuin lijkt me prachtig om te zien en St. Dunstan in the East lijkt me ook bijzonder.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben ook dop op Londen! In het bijzonder Convent Garden. Maar
    Conservatory in de Barbican Centre staat ook nog op mijn wensenlijstje om eens te bezoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Londen is zo leuk! De Italian Gardens lijken me prachtig, ik heb ze helaas nog nooit in het echt gezien

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben 1x in Londen geweest, een hele week. Heb er veel gezien en vond het een mooie stad. Wat jij hebt met Londen heb ik met Maastricht.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wauw, 10 keer al! Ik ben er nog nooit geweest, maar hij staat wel op het travel lijstje. De botanische tuin ziet er prachtig uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wauw, ik heb deze plekken nog nooit gezien. Wat mooi is die botanische tuin. Cool dat het binnenin een gebouw is.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. London dat is echt 30 jaar geleden dat ik daar geweest ben
    Zou er nog wel een keer naar toe willen gaan
    Wellicht een leuk stedentripje
    Mooie blog heb je geschreven

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Deze tips komen precies op tijd. In mei gaan we o.a. richting Londen. The Barbarican staat al hoog op m'n lijstje, maar St. Dunstan in the East komt er nu zeker ook op, dankjewel! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  12. I looove Londen! Tower Bridge blijft een favoriet bij mij. 🥹

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je reageert op mijn artikel. Ik zal je reactie zo snel mogelijk plaatsen. Met een persoonlijke reactie van mijzelf. Laat je wel je naam achter? Anonieme reacties vind ik zo onpersoonlijk en plaats ik daarom niet.

Citytrip: Londen vervoer en overnachten

In 2006 bezocht ik voor het eerste Londen. Ik ging toen samen met mijn moeder 'even' een dagje op en neer vanaf Hoek van Holland me...