dinsdag 19 januari 2021

Make Up Zuster: make up opruimen

Mijn beauty kamer voor de reorganisatie 
Twee keer per jaar kijk ik kritisch naar mijn collectie make up: in de zomer en aan het einde van het jaar. Op deze manier weet ik wat ik precies in mijn collectie heb en richt ik mijn beauty kamer weer op nieuw in. Daarom leek het mij leuk om jullie te laten zien hoe ik anno 2020 mijn make up collectie opruim en opberg.

In het verleden heb ik hier al artikelen over geschreven: het opruimen van mijn make up collectie. Zo ging het in het september 2019 artikel over dat ik mijn beauty kamer te rommelig vond en dat ik begin 2019 een echte goed make up tafel wilde. Erg leuk om deze twee artikelen terug te lezen en om te zien hoe ik alles heb opgeborgen (en hoe mijn collectie gegroeid is). In ruim een jaar tijd is er veel veranderd, niet alleen qua opzet, maar ook de manier waarop ik mijn collectie opruim.

Vroeger keek ik puur en alleen of ik het product nog wel mooi vond of nog gebruikte. Nu heb ik nog een ander criterium er bij: houdbaarheid. Als een product al erg lang in mijn collectie zit en er niet meer goed uitziet/ruikt/voelt, dan gooi ik het product weg. (Tenzij de verpakking erg tof is, hallo hoarder!) Maar hoe weet ik hoe lang ik een product in huis heb? Heel simpel: elke keer als ik make up koop, dan zet ik deze in een documentje. Ik schrijf dan op van welk merk het product is, de naam van het product, een foto van het product, wanneer ik het in mijn collectie terecht is gekomen en op welke manier (gekocht, gekregen, gewonnen, PR). Zo heb ik een goed overzicht van hoe lang alles in mijn collectie zit. Een vergelijkbaar document heb ik voor alle producten die ik niet meer heb. Daarin staan dezelfde gegevens als in het eerste document, maar ook waarom ik het product niet meer heb: te oud, kleur past niet bij me, geen prettige geur of textuur enz enz enz. Dit doe ik om te voorkomen dat ik producten die ik niet prettig vind, niet nog een keer koop.

Verder kijk ik naar of ik het product het afgelopen halfjaar gebruikt heb en of ik het nog wel mooi vind. Het is al een paar keer voorgekomen dat ik er achter kwam dat ik twee oogschaduw paletten had die vrijwel een kopie van elkaar zijn. In zo'n geval gaat er één van de twee weg. Vaak geef ik dat palette (na ze goed te hebben gedesinfecteerd) weg aan iemand die het product leuk vind/nog niet heeft. Ook geef ik de producten weg die ik niet meer gebruik, omdat ik de kleur niet meer mooi vind of omdat de textuur/geur niet prettig is. Weg gooien van goede en bruikbare producten vind ik zonde. En op deze manier maak ik er iemand anders blij mee.

Maar hoe pak ik dit aan? Ik maak mijn hele beauty kamer leeg en leg dat dan op een tafel: lipsticks in een grote bak, oogschaduws bij oogschaduws, blush bij blush, bronzers bij bronzers. Zo heb ik per categorie een goed overzicht van wat ik precies heb. Elke keer als ik dit doe, schrik ik wel een klein beetje. Het is best confronterend om te zien hoe groot mijn collectie make up precies is. Als alles netjes opgeborgen in lades en rekjes is, dan lijkt het altijd veeeeeeeel minder! 

Als alles op tafel ligt, begint het leukste van alles! Testen. Kijken of ik de kleuren nog mooi vind en of de textuur nog hetzelfde is. Mijn arm zit binnen de kortste keren vol met allerlei swatches! Als het product door deze test ronde komt, krijgt het weer een mooi plekje in mijn beauty kamer.Hoe lang ik hier over doe is elke keer wisselend. Maar meestal toch wel 2 dagen. Dan niet twee volle dagen achter elkaar hoor! Dit keer heb ik er zelfs 3 dagen over gedaan!

Ik vind dit altijd een leuk klusje om te doen, ondanks dat er behoorlijk wat tijd in gaat zitten. De eerste keer dat ik ging declutteren was ik binnen 15 minuten klaar! Het leukste vind ik dat ik alles weer zie en in mijn handen heb. Het is een beetje shoppen in mijn eigen verzameling. Ook vind het super fijn als alles weer netjes een plekje heeft en mijn verzameling weer overzichtelijk is opgeborgen. Benieuwd naar het resultaat? Dat laat ik binnenkort in een ander artikel zien!

Orden jij ook wel eens jouw (beauty) verzameling?

13 opmerkingen:

 1. Drie dagen dat is heel lang. Maar jij zal ook heel veel hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Netjes hoe jij alles bijhoudt! Ik heb vaak geen idee hoe oud iets is. Af en toe ruim ik ook de boel goed op, soms weet ik niet eens wat ik allemaal heb liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. een make-up administratie! geniaal hoe kom je op het idee

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik moet lachen om je hand met al die afdrukken. Het is bijna kunst : )

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier nog zo 1 inderdaad zo 2 x per jaar even de make up tas ondersteboven en zen wat heb ik nu allemaal.En dan even schoon schip maken
  Corrina

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ruim het eens in de zoveel tijd op als ik er zin in heb. Alles heeft een eigen vaste plek in de make-up kast.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik had vroeger heel veel makeup hier is eigenlijk alleen de basis van overgeblebven en nog zijn daar dingen van dje ij niet gebruik

  BeantwoordenVerwijderen
 8. ik heb een enorme hekel aan opruimen. Ik heb dan ook een enorme make-up collectie, ha ha ha.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb hier zoveel make-up liggen. Heb het een keer geordend en nu moet ik nog een keer ordenen. Als ik jou zie.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb hier zoveel make-up liggen. Heb het een keer geordend en nu moet ik nog een keer ordenen. Als ik jou zie.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat goed dat je dit doet, dit zou ik ook periodiek moeten doen. En naar de houdbaarheid kijken is ook een goede tip. Denk dat er bij mij ook wel het e.e.a. weg zou kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zo! Dat is behoorlijk veel make-up! Ik snap het dat je af en toe eens moet sorteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ja, dat vind ik heerlijk om te doen!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je reageert op mijn artikel. Ik zal je reactie zo snel mogelijk plaatsen. Met een persoonlijke reactie van mijzelf. Laat je wel je naam achter? Anonieme reacties vind ik zo onpersoonlijk en plaats ik daarom niet.

Review: Doll Beauty Doll Lips She's Well Red Lipstick

Rode lipstick. Ik kan er geen genoeg van krijgen. Toen ik bij Boots zag dat Doll Beauty ook rode lipsticks verkoopt, moest ik er natuurlijk...