woensdag 14 oktober 2020

Schoonheid in de kunst: Meisje met de Parel Lipbalm

Meisje met de parel lipbalmVermeer's Meisje met de Parel wordt ook wel de Mona Lisa van het Noorden genoemd. En dat is niet voor niets. Beide dames hebben iets mysterieus, iets magisch over zich. Plus de gezichten van beide dames staan op allerlei producten. Zo kocht ik recentelijk in het Haagse Mauritshuis een lipbalm met het Meisje met de Parel. Ik hou van lipproducten, ik hou van kunst en ik hou van souvenirs. Het was gelijk duidelijk dat ik deze lipbalm moest hebben.Het Meisje met de Parel is in 1665 geschilderd door de Delftse schilder Johannes Vermeer. Ondanks dat er een echte vrouw model heeft gezeten voor dit schilderij, is het geen echt portret. Het is een tronie, een schilderij die een type, een karakter laat zien. Het zijn eigenlijk naamloze portretten. Portretten werden vaak in opdracht geschilderd en zo doende weten we wie er op het schilderij is geportretteerd. Bij een tronie weten wie vrijwel nooit wie het model is geweest. Zo ook bij Vermeer. Al zijn er vermoedens dat mogelijk een van zijn dochters model heeft gestaan.

Wat bijzonder is, het meisje laat niet echt zien wat het schoonheidsideaal in de zeventiende eeuw was. Eigenlijk alleen de een witte, bleke huid. Dit liet zien dat je van goede komaf was, dat je niet de hele dag buiten op het land hoefde te werken. Maar dit is het enige schoonheidsideaal dat we bij het meisje terug zien. Blonde haren waren ook erg geliefd. Vrouwen verfde zelfs hun haren met verschillende producten die niet al te goed voor de gezondheid waren. Maar door de tulband weten we niet welke haarkleur het meisje had. De andere zeventiende-eeuwse schoonheidsidealen zijn niet terug te vinden bij het meisje: een schoonheidsvlek, lange en gekrulde wimpers, amandelvormige ogen, sproetjes en kuiltjes in de wangen.

Ik denk dat daarom dat het Meisje met de Parel nog steeds tot de verbeelding spreekt. Door de universele schoonheid. Ze belichaamt niet het ideale beeld van een dame uit de zeventiende eeuw.

Nog een leuk weetje: tegenwoordig lijkt het als of het meisje geen wimpers heeft. Maar toen Vermeer haar schilderde, had ze die wel. In de loop der jaren zijn deze langzaam verdwenen. Dan had ze toch nog iets van het zeventiende-eeuwse schoonheidsideaal! 


Meisje met de parel lipbalmMaar om terug te komen op de lipbalm. Het is een vette lipbalm die erg prettig aanvoelt. Ik heb het idee dat deze lipbalm mijn lippen goed verzorgd. De lipbalm bestaat uit 100% natuurlijke ingrediënten: bijenwas, sheaboter en vitamine E. Veder is het vrij van minerale oliën én bevat het SPF 20.

Verkrijgbaarheid: de lipbalm is te koop in het Mauritshuis voor €3,95. Ook kan je de lipbalm kopen in de webshop van het museum.

31 opmerkingen:

 1. Wat een leuke lippenbalm! In de herfst zijn lippenbalms echt mijn lifesavers. Continue heb ik last van droge lippen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het heeft inderdaad iets unieks dat je wil blijven kijken

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Och wat leuk zeg! Ik ben verslaafd aan lipbalsem dus deze moet ik zeker hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze verkopen deze in het mauritshuis, weet niet of ze deze ook online verkopen

   Verwijderen
 4. Wat een bijzondere lippenbalsem. Ik wil hem ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze verkopen deze in het mauritshuis, weet niet of ze deze ook online verkopen

   Verwijderen
 5. Wat apart en grappig dat ze met dit schilderij een lipbalsem hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze verkopen echt onwijs veel spullen met dit schilderij erop

   Verwijderen
 6. Ik wist dat niet van die tronie, interessant!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind het ook een veel mooier schilderij dan de Mona Lisa. Tja.
  Leuke lipstick! Die zou ik ook meenemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een ontzettend toffe lipbalm is dit zeg, nog nooit gezien!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk he?! In London heb ik er eentje met de Zonnebloemen van Van Gogh gekocht

   Verwijderen
 9. Reacties
  1. Ik kan echt niet zonder lipbalsem. Leuk trouwens om het verhaal erachter te lezen

   Verwijderen
  2. De gezichten zijn mij wel bekend! Ik hou ook van lipproducten! Bijzonder dat als je een witte huid had, liet zien dat je van goede komaf was. Interessant dat er in je lipbalsem sheaboter en vitamine E zat.

   Verwijderen
 10. Wat een leuke verpakking van de lippenbalsem, dat is weer eens wat anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dit vind ik een leuke lippenbalsem. Eentje met een interessant verhaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mijn lippen in de winter zijn altijd zo droog! Dus een lippenbalsem vind ik fijn! Dit is wel een hele bijzondere trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Leuke lippenbalsem. Origineel. Zou ik wel willen hebben in de zak van mijn kamerjas 😉

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hele toffe huls! Ik moet ook continu lippenbalsem hebben, ik heb echt van die droge lippen waar niets tegen helpt

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Leuk weetje van die wimpers. Ook haar wenkbrauwen zijn niet te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dit vind ik wel heel bijzonder. Ik was altijd al gefascineerd door dit schilderij. Maar wist niet dat er zoiets van bestond.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je reageert op mijn artikel. Ik zal je reactie zo snel mogelijk plaatsen. Met een persoonlijke reactie van mijzelf. Laat je wel je naam achter? Anonieme reacties vind ik zo onpersoonlijk en plaats ik daarom niet.

Citytrip: Londen plannen

Afgelopen oktober ging ik al weer voor de tiende keer naar Londen en elke keer ontdek ik weer nieuwe plekjes en zijn er te gekke tentoonste...