vrijdag 5 juli 2019

Product in de spotlight: Foundation

NYX Professional Makeup foundation Stay matte but not flat Bare with me Skin Veil HD photogenicVoor veel beautylovers is het de basis voor elke look: foundation. Er zijn zo veel verschillende soorten foundations: vloeibaar, poedervorm, lichte dekking, volledige dekking. Daarom staat  foundation deze keer in de spotlight!


Foundation in het verleden
Wie denkt dat foundation een hedendaags product is, heeft het mis. Al in de oudheid gebruikte Griekse en Romeinse vrouwen én mannen foundation. Dit deden ze om hun huid witter/bleker te laten lijken. Je wil niet weten welke ingrediënten in hun foundation zaten: karkassen van dieren en loodwit. Dat laatste zorgde er voor dat veel mensen verminkt raakte of zelf overleden door het gebruik van foundation. Ook in de middeleeuwen wilde rijke mensen een bleke huid hebben, want een zon getinte huid stond gelijk aan buiten werken. De trend om een blekere huid te hebben liep door tot beging 19de eeuw. Mensen aten toen zelfs kalk om een wittere huid te krijgen!

In 1914 kwam Max Factor met echte foundation voor commercieel gebruik: Pan-cake. Tot die tijd werd foundation eigenlijk alleen nog maar gebruikt in het theater. In 1937 kreeg hij er een patent op en slechts 3 jaar laten, in 1940, gebruikten 1 op de 3 Amerikaanse vrouwen zijn foundation!

De juiste foundation vinden
De juiste tint foundation vinden is een uitdaging. Je moet kijken naar je ondertonen (warm, naturel, olijf of cool) en de beste test plek is je kaaklijn. Ik vind het altijd erg lastig om de juiste foundation te vinden, daarom laat ik me altijd adviseren in de winkel.

Tegenwoordig kan je kiezen voor verschillende dekkingen: van vrijwel transpart (ook wel sheer genoemd) tot lichte dekking tot medium tot volledig dekkend. Een sheer dekking laat nog alles van de huid zien terwijl een licht dekkende foundation oneffenheden kan bedekken. Bij een medium dekking verdoezel je sproeten, verkleuringen van de huid, rode plekjes en puistjes. Terwijl een volledige dekking echt alles verdoezeld tot aan moedervlekken en littekens toe.

Mijn voorkeur gaat uit naar een lichte of medium dekking. Een volledige dekking vind ik niet mooi, dat vind ik vaak onnatuurlijk ogen. Maar iedereen heeft natuurlijk haar of zijn eigen voorkeur.

Soorten foundation
Er zijn verschillende vormen van foundation: vloeibaar (op olie of waterbasis), poeder vorm en crème-vormig. Een bekend voorbeeld daarvan is de BB cream. Zelf heb ik poeder foundation voor de dagen dat ik een egale huid wil, maar dat mijn huid textuur nog wel zichtbaar mag zijn. Ook heb ik skin veil van NYX. Dit is een soort BB cream. Deze geeft net wat meer dekking dan een poeder foundation, maar minder dekkend als een 'echte' foundation. Tot slot heb ik ook nog 'echte' foundation. Wat ik altijd onder elke foundation soort gebruik, zijn primers. Een groene primer om de rode plekjes in mijn gezicht wat minder opvallend te laten zijn en een gewone primer waardoor mijn foundation beter blijft zitten.

Wat is jouw favoriete foundation?


15 opmerkingen:

 1. Ik gebruik op dit moment een foundation van Charlotte Tilbury een van mijn favoriete merken.
  X Robin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben totaal (nog) niet bekend met de producten van Charlotte Tilbury. Welke producten zijn jouw favoriet?

   Verwijderen
 2. Heerlijk zo een stukje geschiedenis! Jeroen heeft geschiedenis gestudeerd en Egypte en de Romeinse tijd, daar weet hij zoveel over. Hij vertelde mij ook iets over krokodillenpoep, of zij dat nu in hun haar of op hun huid smeerden, ik weet het niet meer precies maar het klopt inderdaad dat mensen toen een heel wit hoofd wilden hebben met alle desastreuze gevolgen van dien. Ik heb het liefst een sheer tot medium foundation, niet te dekkend, anders lijk ik direct zo een 10 jaar ouder. Die van Karaja en PUPA vind ik heel mooi maar wil een keertje eentje van Chanel hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bizar he wat men vroeger als cosmetica gebruiken!Karaja ken ik niet. Dat ga ik opzoeken. Chanel heeft inderdaad mooie foundations.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben van de vloeibare foundation. Verder wil ik de foundation het liefst niet al te dekkend.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier nog iemand! Ik heb vandaag een Too Faced foudation geprobeerd, veel te dekkend voor mijn smaak

   Verwijderen
 5. ik gebruik geen foundation dus ik kan er niet echt over mee praten ;) alleen van horen zeggen weet ik dat ze fijn zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik gebruik op dit moment een foundation van Giordani Gold. Deze geeft voor mij de perfecte dekking! In de zomer grijp ik wat vaker naar een bb cream.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben gek op NYX, net als Essence een budgetproof merk..dus daar hou ik sws van

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat heftig ka4kassen van dieren, ach ja de mensen wisten vroeger niet beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben op dit moment niet zo van de foundations. Ik gebruik na mijn skincare een primer, voor die dewy look. Foundation en poeder doen dat dan eigenlijk weer teniet bij mij. Maar als ik foundation gebruik, vind ik die budgetproof Infaillible van L'Oréal al heel fijn. Maar ga het liefst voor een BB cream van Pupa. Ik ga trouwens wel nav je foto die van Nyx een keer proberen, want ik gebruik dus de Nyx primer. Zo fijn. Hopelijk is de foundation ook top!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Superleuk de historie van de foundation, en ja, nu snap ik ook waar de term pan-cake vandaan komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik gebruik nooit foundation. Wel de lipsticks van ze gehad maar die vond ik toen miet zo fijn

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Interessant om die geschiedenis te lezen. Al gebruik ik zelf eigenlijk vrij weinig make-up vrees ik

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik gebruik eigenlijk nooit foundation alleen voor fotoshoots. Ik kan er niet zo heel goed tegen op mijn gezicht

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je reageert op mijn artikel. Ik zal je reactie zo snel mogelijk plaatsen. Met een persoonlijke reactie van mijzelf. Laat je wel je naam achter? Anonieme reacties vind ik zo onpersoonlijk en plaats ik daarom niet.

Review: MAC Kisses & Bows lipset

Jaren geleden in de trein naar Manchester zag ik een dame zitten met paarse lipstick. Dat vond ik zo mooi staan, dat ik ook een paarse lipst...