maandag 11 februari 2019

Schoonheid in de kunst: Rembrandt

Beauty is in the eye of the beholder. Wie kent deze uitspraak niet? Schoonheid is afhankelijk van je persoonlijke smaak, maar het is tijdsgebonden. Wat 100 jaar geleden als schoonheid werd bestempeld, is dat nu niet meer. In de kunst is het niet anders. In deze nieuwe rubriek combineer ik mijn liefde voor schoonheid met kunst. In Schoonheid in de kunst zal telkens één schilderij centraal staan en kijk ik met jullie naar het schoonheidsideaal van de kunstenaar.  Ik ben op dit idee gekomen toen ik met dagje uit blogger Berry van Writing Berries naar de Rembrandt tentoonstelling in het Mauritshuis ben geweest. Het eerste schilderij in deze reeks staat Rembrandt centraal en in het bijzonder Suzanna uit 1636.


Suzanna gefotografeerd door Berry de Nijs
Op het schilderij staat een vrouw, Suzanna, afgebeeld die op het punt staat een bad te nemen in haar beschutte tuin.  Ze is zo goed als naakt, als ze in de gaten krijgt dat ze bespied wordt.

Volgens de verhalen was Suzanna een mooie jonge vrouw. Maar als je haar zo ziet, dan zie je een echte vrouw van vlees en bloed. Ze heeft een buikje. Ze is niet, om een moderne term te gebruiken, een fitgirl. Als je zelfs goed kijkt, dan zie je zelfs de afdruk van haar kous in haar kuit staan!

Rembrandt schilderde vrouwen zoals ze zijn, inclusief 'imperfecties'. En daarom ben ik zo dol op Rembrandt, hij maakt zaken niet mooier dan ze zijn What you see is what you get.22 opmerkingen:

 1. Juist die echtheid maakt dit schilderijtje extra bijzonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beauty is in the eye of the beholder is mijn quote van mijn blog en ik vond die ook zo treffend! Ik ben dol op de schilderijen van de oude meesters, juist omdat mensen afgebeeld worden zoals ze echt zijn. Hoewel het ook gebeurde dat schilders mensen mooier moesten afbeelden. Vaak als er portretten gestuurd werden naar een toekomstige echtgenoot... Want je had geen foto's natuurlijk in die tijd. Momenteel ben ik ook weer aan het schilderen en ik wil ook met licht en donker werken zoals Rembrandt deed. Best moeilijk, maar dat leuke programma op televisie inspireert enorm! Wat goed dat detail van die kousen, dat zou mij wellicht niet eens opvallen, geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben echt dol op de oude meesters. Er zullen vaker van dit soort artikelen online komen. Photoshop is echt iets van alle tijden. Ben toch stiekem wel benieuwd hoe mensen reageerde wanneer ze de geporteerde in het echt zagen! Wat geweldig dat je ook schildert. Ga je mee doen met de Rijksmuseum wedstrijd? Veel schilderijen van oude meesters bevatten geweldige details die door veel mensen (helaas) niet opgemerkt blijven

   Verwijderen
 3. Blijkbaar werden echte vrouwen toen gewaardeerd. Gezondheid is belangrijk, maar het mag wel iets minder extreem tegenwoordig. Lovely Rembrandt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Destijds zag je ook gewoon dat vrouwen cellulite hadden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daarom ben ik zo dol op Rembrandt, hij laat het gewoon zien. Hij maakt mensen niet mooier dan ze zijn. Hij laat het echte leven zien

   Verwijderen
 5. Ik ben van Rembrand steeds meer de kunst gaan inzien. Het lijkt zo makkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vaak als iets makkelijk lijkt is het juist totaal niet

   Verwijderen
 6. In die tijd werd dat sowieso op die manier geschilder, zoals het was, niks photoshop ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze deden vroeger zeker wel aan photoshoppen. Er zijn verhalen bekend dat een prins/koning/adel een portret van een vrouw zag en haar prachtig vond. En toen hij haar eenmaal in het echt zag, viel ze behoorlijk tegen: ze leek totaal niet op het portret. Maar of dat aan de kwaliteit van de schilder lag dat verteld het verhaal niet ;)

   Verwijderen
 7. Ik vind de schilderijen vaak prachtig maar ook toen werden mensen mooier gemaakt dan ze waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fitgirls zijn niet echt het 'modebeeld' van die tijd hè? Als je in die tijd dun of mager was, betekende het dat je arm was. Er waren zelfs rijke mensen die schilders extra betaalden als ze met wat kilootjes meer afgebeeld zouden worden dan ze echt waren. Eigenlijk al een vorm van het moderne fotoshoppen, maar dan andersom. Grappig hè?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb eerlijk gezegd niet zo veel met deze schilderkunst. Ik kan er dus ook niet echt van genieten ofzo, ik geniet wel van andere kunstvormen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. dit werk had ik nog niet eerder gezien maar zoals je zegt hij gaf tenminste de vrouwen weer hoe ze er echt uitzien en maakte ze niet mooier

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vind het ook prachtig! Tegenwoordig is het 1 en al photoshop.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. De schilderijen zijn ook heel mooi. Ze geven goed aan hoe de tijdsgeest toen was.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat tof dat je een nieuwe categorie op je blog gaat laten zien. In die periode zou ik met mijn lijf helemaal on trend zijn, hahaha! In Rubens' tijd was lekker vol ook de trend. En in de jaren '60 van de vorige eeuw met it-vrouw Twiggy bijvoorbeeld weer helemaal niet. Ik kijk uit naar de volgende 😍

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb mij eigenlijk nooit zo verdiept in de schilderkunst, althans wat betreft dit soort schilderijen. Ik blijf meestal bij landschappen hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik had hem nog nooit gezien maar wauw! Wat prachtig zeg

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik ben wat ze wel eens noemen een 'Rubensvrouw'. Maar het had net zo goed Rembrandtsvrouw kunnen heten, want hij kon vrouwen ook zo mooi weelderig afbeelden. Ik houd er van!

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je reageert op mijn artikel. Ik zal je reactie zo snel mogelijk plaatsen. Met een persoonlijke reactie van mijzelf. Laat je wel je naam achter? Anonieme reacties vind ik zo onpersoonlijk en plaats ik daarom niet.

Citytrip: Londen plannen

Afgelopen oktober ging ik al weer voor de tiende keer naar Londen en elke keer ontdek ik weer nieuwe plekjes en zijn er te gekke tentoonste...