maandag 11 februari 2019

Schoonheid in de kunst: Rembrandt

Beauty is in the eye of the beholder. Wie kent deze uitspraak niet? Schoonheid is afhankelijk van je persoonlijke smaak, maar het is tijdsgebonden. Wat 100 jaar geleden als schoonheid werd bestempeld, is dat nu niet meer. In de kunst is het niet anders. In deze nieuwe rubriek combineer ik mijn liefde voor schoonheid met kunst. In Schoonheid in de kunst zal telkens één schilderij centraal staan en kijk ik met jullie naar het schoonheidsideaal van de kunstenaar.  Ik ben op dit idee gekomen toen ik met dagje uit blogger Berry van Writing Berries naar de Rembrandt tentoonstelling in het Mauritshuis ben geweest. Het eerste schilderij in deze reeks staat Rembrandt centraal en in het bijzonder Suzanna uit 1636.


Suzanna gefotografeerd door Berry de Nijs
Op het schilderij staat een vrouw, Suzanna, afgebeeld die op het punt staat een bad te nemen in haar beschutte tuin.  Ze is zo goed als naakt, als ze in de gaten krijgt dat ze bespied wordt.

Volgens de verhalen was Suzanna een mooie jonge vrouw. Maar als je haar zo ziet, dan zie je een echte vrouw van vlees en bloed. Ze heeft een buikje. Ze is niet, om een moderne term te gebruiken, een fitgirl. Als je zelfs goed kijkt, dan zie je zelfs de afdruk van haar kous in haar kuit staan!

Rembrandt schilderde vrouwen zoals ze zijn, inclusief 'imperfecties'. En daarom ben ik zo dol op Rembrandt, hij maakt zaken niet mooier dan ze zijn What you see is what you get.4 opmerkingen:

 1. Juist die echtheid maakt dit schilderijtje extra bijzonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beauty is in the eye of the beholder is mijn quote van mijn blog en ik vond die ook zo treffend! Ik ben dol op de schilderijen van de oude meesters, juist omdat mensen afgebeeld worden zoals ze echt zijn. Hoewel het ook gebeurde dat schilders mensen mooier moesten afbeelden. Vaak als er portretten gestuurd werden naar een toekomstige echtgenoot... Want je had geen foto's natuurlijk in die tijd. Momenteel ben ik ook weer aan het schilderen en ik wil ook met licht en donker werken zoals Rembrandt deed. Best moeilijk, maar dat leuke programma op televisie inspireert enorm! Wat goed dat detail van die kousen, dat zou mij wellicht niet eens opvallen, geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben echt dol op de oude meesters. Er zullen vaker van dit soort artikelen online komen. Photoshop is echt iets van alle tijden. Ben toch stiekem wel benieuwd hoe mensen reageerde wanneer ze de geporteerde in het echt zagen! Wat geweldig dat je ook schildert. Ga je mee doen met de Rijksmuseum wedstrijd? Veel schilderijen van oude meesters bevatten geweldige details die door veel mensen (helaas) niet opgemerkt blijven

   Verwijderen

Wat leuk dat je reageert op mijn artikel. Ik zal je reactie zo snel mogelijk plaatsen. Met een persoonlijke reactie van mijzelf. Laat je wel je naam achter? Anonieme reacties vind ik zo onpersoonlijk en plaats ik daarom niet.

Review: I.Myss Natural Mask Collagen

Ik hoor heel veel positieve verhalen over K-Beauty . Of te wel: make up en huidverzorging uit Korea. Toen ik laats bij de Amazing Oriental S...