woensdag 31 oktober 2018

Schoonheid in het verpleeghuis

Sinds enkele jaren ben ik werkzaam als zuster in de ouderenzorg. Daar kom ik regelmatig dames op leeftijd tegen die zich nog vrijwel dagelijks op maken. Het lijkt me daarom leuk om deze ervaringen, geheel anoniem natuurlijk, met jullie te delen. Omdat ik een artikel zonder namen niet erg fijn vind lezen, geef ik de dames de fictieve naam Mevrouw Jansen. Lekker ouderwets en veel voorkomende naam!Mevrouw Jansen is een dementerende dame die het altijd belangrijk heeft gevonden om er netjes en verzorgd uit te zien. Ze draagt dagelijks een andere outfit en vroeger droeg ze make up. Maar sinds ze op de afdeling woont draagt ze dat niet meer. Mede door haar dementie. Toen ik mevrouw Jansen voor het eerst ging helpen met de ochtendzorg, viel mijn oog op haar toilettas. Daarin zat een doosje oogschaduw en een poedertje. Nadat mevrouw gewassen en aangekleed was, stelde ik voor om ook wat oogschaduw op te doen. In het begin was mevrouw wat terughoudend, maar ik stelde voor dat ik haar zou opmaken en als ze het niet mooi zou vinden, dat we het er zo weer af konden halen. Dat leek mevrouw een goed idee. Ze had een oogschaduw palette met 4 verschillende kleuren oogschaduw. Je kon duidelijk zien welke kleur mevrouw graag droeg. Maar die kleur deed ik niet, ik laat haar het palette zien en vroeg welke kleur ze mooi vind. Ze wees een kleurtje aan en ik complimenteerde haar met de goede keuze. Je zag mevrouw glimmen van trots. Mevrouw ging lekker op de stoel zitten met haar ogen dicht terwijl ik de oogschaduw aanbracht met een gaasje (helaas zat er geen kwastje bij). En dat gaat niet zo makkelijk als je altijd kwasten gewent bent kan ik je vertellen! Toen de oogschaduw aangebracht was, deed ik de foundation poeder op mevrouw haar gezicht. Aan alles kon ik merken dat mevrouw dit geweldig vond. Ik zei tegen mevrouw Jansen dat ze haar ogen mocht openen in de spiegel mocht kijken. De blik vergeet ik niet: ze zag er zo gelukkig uit. In de tussentijd had ik mijn collega's ingelicht dat mevrouw make up op heeft en of ze haar willen complimenteren met haar look. En dat deden ze allemaal gewillig! De hele dag had mevrouw een glimlach van oor tot oor en glom ze van trotsheid.

Mevrouw haar dochter kwam die dag ook nog langs. Ik vertelde aan haar over de ochtend en dat ik haar moeder had opgemaakt en hoe ze daarop reageerde. Dat vond haar dochter zo leuk om te horen. Ik heb toen gelijk gevraagd of ze kwastjes mee kan nemen. Dat was geen probleem. Sterker nog, de volgende keer had ze niet alleen kwastjes meegenomen, maar ook nieuwe oogschaduw, gezichtspoeder en andere make up!

Zo zie je maar, met iets kleins hoe gelukkig je iemand kan maken. Helaas nemen niet alle collega's de tijd om dit te doen. Sterker nog, soms is er weinig tijd hiervoor. Maar ik maak die tijd, want ik zie wat een positieve invloed deze extra een-op-een aandacht met iemand doet

22 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijk verhaal weer, omdat ik zelf in de ouderenzorg werk herken ik het verhaal meteen, heerlijk om die mensen zo gelukkig te zien en dat door iets als een simpel make upje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens. Alleen zo jammer dat niet iedereen daar tijd voor neemt. Het heeft zo'n groot en positief effect op ze

   Verwijderen
 2. Ook dit is de zorg, ik vond het ook altijd heel fijn om mensen juist dat extra te geven, al was er misschien niet altijd tijd voor, je kan er soms net wel ven iets van maken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wil graag met deze artikelen de andere kant van de zorg laten zien

   Verwijderen
 3. Wat fijn om zo een lach op iemands gezicht te toveren! Mijn zusje werkt met dementerende ouderen (gesloten afdeling) en ik weet dat er een te kort is aan personeel (helemaal nu met corona) en er daardoor helaas nauwelijks tijd is hiervoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn dat je hier tijd voor vrij heeft gemaakt, want dit soort kleine dingen kunnen voor iemand heel veel betekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is echt zo mooi om te zien hoe fijn iemand dit vind

   Verwijderen
 5. Ik heb vroeger als bijbaan in de zorg gewerkt. Al die oude dames waren mijn omaatjes. En inderdaad lekker tutten. Mooie jurkjes, haren leuk mooie tijd was genieten

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En dan de gezichten van de dames als ze helemaal opgetut zijn. Onbetaalbaar!

   Verwijderen
 6. Ahw, wat heerlijk om te lezen!
  En hoe leuk ook van haar dochter! Nou je hebt wel een me-time moment te pakken hoor met deze lieverd! Fijn dat het ook kan :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wil graag met deze artikelen de andere kant van de zorg laten zien

   Verwijderen
 7. Ah, wat super dat je hier de tijd voor neemt. Je schrijft het ook leuk op. Net een dagboek :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. En het is toch onwijs fijn, voor welke leeftijd dan ook, even ME time en opgemaakt worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb vrijwilligers werk gedaan bij dementen. Ik nam boederij dieren mee de schitterende oogjes van het weer opleven zijn super!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een ontzettend mooi en herkenbaar verhaal zeg.
  Geluk zit echt in de kleine dingen.
  Wat een mooi gebaar zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat leuk om te lezen hoe je die mevrouw haar dag hebt gemaakt met iets dat je zelf ook leuk vindt! Vroeger werkte ik als bijbaantje met dementerende ouderen en ik snap helemaal hoe iemand daar van op kan fleuren.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooi dat je ook over deze kant van beauty schrift want ook dames of mannen op leeftijd willen er verzorgd uitzien.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Mooi he hoe iets kleins zoveel goeds kan doen. Ik vind het knap trouwens, ik vind dat soort banen maar lastig.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Een mooi verhaal om te horen. Je hebt er helemaal gelijk in, dat oudere mensen er ook vaak mooi willen uitzien.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je reageert op mijn artikel. Ik zal je reactie zo snel mogelijk plaatsen. Met een persoonlijke reactie van mijzelf. Laat je wel je naam achter? Anonieme reacties vind ik zo onpersoonlijk en plaats ik daarom niet.

Make Up Zuster: basic look

Op sommige dagen heb ik geen zin om uitgebreid mijn make up te doen met foundation en allerlei poeders. Dan kies ik meestal voor een simpel...