dinsdag 7 mei 2024

Citytrip: Londen vervoer en overnachten

In 2006 bezocht ik voor het eerste Londen. Ik ging toen samen met mijn moeder 'even' een dagje op en neer vanaf Hoek van Holland met Stena Discovery. Een super snelle boot die je in slechts 3 uur en 40 minuten naar Harwich bracht. Vanaf daar nam je dan een rechtstreekse trein naar Liverpool Station in hartje Londen. Vanaf het moment dat ik het treinstation uitstapte, voel ik me helemaal thuis in Londen. Sinds die keer heb ik Londen ondertussen al weer tien keer bezocht. Omdat ik zo vaak in Londen ben geweest, leek het mij leuk om een citytrip reeks te wijden aan mijn second home town zoals ik Londen ook wel eens noem. In deze reeks wil ik jullie meenemen in de voorbereidingen van mijn reizen, winkel tips delen, mijn favoriete musea en nog veel meer! 



Op naar Londen

Je kunt op veel verschillende manier naar Londen reizen: met de boot, de trein of het vliegtuig. Elke manier heeft zo zijn voor en nadelen. Meestal neem ik de Eurostar naar Londen (al dan niet met een overstap op Brussel Zuid/Midi). Dit is by far mijn favoriete manier van reizen. Vanaf Rotterdam doe je er tussen de 3,5 uur (rechtstreeks) en 4 uur (met overstap op Brussel). Het grootste voordeel is, dat je direct in hartje centrum aankomt en dat de reis erg relaxte is. En, niet geheel onbelangrijk, je mag 2 stuks bagage meenemen en een handbagage. Hoe zwaar je bagage is, dat maakt niet uit. Zolang je het zelf kan tillen. Bovendien geldt er geen beperking op vloeistoffen.


De laatste keer dat ik naar Londen ging, waren de treinen helaas niet boekbaar, omdat men nog niet precies wist wanneer er aan het spoor gewerkt werd. Daarom heb ik toen gekozen om naar Londen te vliegen. Deze zomer ga ik weer naar Londen, deze keer maar liefst 8 dagen, en ook dit jaar vlieg ik weer. In de periode dat ik dit jaar ga, zijn ze bezig met de grote verbouwing op Amsterdam Centraal. Daarom rijdt er de komende tijd geen rechtstreekse treinen naar Londen. Op het moment van boeken, was er ook nog niet bekend hoe de trein reis naar Londen zou gaan verlopen. Daarom heb ik er ook weer voor gekozen om te vliegen.


Vliegen naar Londen

Als je naar Londen vliegt, heb je keuze uit maar liefst zes vliegvelden: London City, Southend Airport, Heathrow, Gatwick, Luton en Stansted. Elke luchthaven heeft weer zo zijn voor- en nadelen. Mijn advies: kijk welk vliegveld de beste verbinding heeft met jouw hotel. In mijn geval is dat Heathrow. Vanaf die luchthaven (meerdere) rechtstreekse verbindingen zijn met Paddington Station. Mijn hotel ligt slechts om 10 minuten lopen van dit station. Met de Elizabeth Line ben je binnen 42 minuten van Heathrow Terminal 4 op Paddington voor nog geen 14 pond. Er rijdt ook een Heathtrow Express. Wanneer je aankomt/vertrekt vanaf Terminal 4 duurt de reis 47 minuten, omdat de Heahtrow Express niet vertrekt van deze terminal waardoor je dus eerst naar Terminal 2 & 3 moet reizen en daar overstappen. Daarbij zijn de kosten voor de Heathtrow Express ook vele malen hoger: rond de 25 pond. Je betaald bijna 2 x zo veel, voor waarbij je vrijwel geen tijdwinst heb. Als je van een andere Terminal vertrekt, dan kan deze optie wel sneller zijn voor je. Ook vertrekt er vanaf Heathrow de Piccadilly Line. Met een overstap ben je 72 minuten onderweg naar Paddington. Een enkele reis kost nog geen 6 pond. Ook kan je nog met de bus naar het centrum van London. Genoeg opties in genoeg prijzenklassen om naar het centrum te rijden. Ik neem altijd de Elizabeth Line. Dit is de meest moderne metrolijn in Londen met ruime metrostellen die airco hebben. En ik kan je vertellen: dat is meer dan welkom wanneer je in hartje zomer naar Londen gaat.


Als je gaat vliegen heb je keuze uit de volgende maatschappijen (afhankelijk van welk vliegveld je vliegt): British Airways, Easy Jet, KLM en Air France. Genoeg keuze dus, maar welke moet je nemen? Mijn advies is kijk vanaf welk vliegveld je wilt vertrekken vanuit Nederland en op welk vliegveld je in Londen wil aankomen. Maar kijk ook naar de kosten van een ticket. Zo lijkt een ticket van Easy Jet goedkoop, maar er kunnen allerlei extra kosten bijkomen. Zeker als je ook met ruimbagage reist zoals ik. Ik kies er daarom altijd voor om met KLM te vliegen. Bij hun kan je kiezen uit verschillende prijsklassen en zie je gelijk wat je voor welke prijs krijgt. Daarbij zit er bij jouw ticket ook een hapje en drankje. Vorig jaar was dat een flesje water met een kokosmakroon (heen) en een zakje chips (terug). Een andere factor die ik altijd belangrijk vind, zijn de reistijden. Zo wil ik altijd in de ochtend vliegen naar mijn bestemming en in de namiddag terug vliegen. Zo heb ik nog genoeg tijd om op de dag van aankomst/vertrek wat te kunnen doen. Zo haal ik het maximale uit mijn tripje.



Hotel

Er zijn meer dan 1000 hotels in Londen in allerlei prijsklassen. Zo is er altijd wel een hotel te vinden die in jouw prijsklasse valt. Ik heb in vier verschillende hotels in Londen verbleven: drie keer in de wijk Bayswater en een keer in de wijk Holborn. Via allerlei websites kan je gemakkelijk een hotel zoeken op basis van prijs, aantal sterren en de afstand tot bepaalde attracties. Als ik een hotel gevonden heb die mij bevalt, dan ga ik er altijd naar terug. In mijn geval ga ik elke keer naar  The Columbia. Dit hotel ligt aan Bayswater Road en heeft een bushalte voor de deur en de metro Lancaster Gate is op vijf minuten lopen. Daarbij liggen Kensington Gardens en Hydepark praktische tegenover het hotel.


The Columbia bestaat uit vijf Victoriaanse townhouses die in 1856 gebouwd zijn. Sinds 1975 is het een hotel waar veel muzikanten hebben overnacht, waaronder Amy Winehouse, Iggy Pop en de broertjes Gallagher van Oasis. Zij hebben zelfs een nummer over het hotel geschreven: Columbia. Het hotel telt 83 kamer (van één persoonskamers tot familiekamers met vier bedden) en heeft echt een jaren '70 vibe inclusief avocado groene badkamer. Sommige mensen vinden dit hotel gedateerd, maar ik hou er van. De kamers zijn ruim genoeg en hebben, heel belangrijk voor mij, een waterkoker, theezakjes, koekjes en kopjes. Die dagelijks worden aangevuld. Ook vind je er in de badkamer een fijne shampoo/douchschuim. Daarbij is het hotel ook huisdiervriendelijk. Ook niet geheel onbelangrijk: de kamers zijn schoon en het personeel is erg vriendelijk. Als ik er logeer, maar ik elke dag een praatje met de meneer van het ontbijt. Toen bij mijn laatste bezoekje afgelopen oktober zei ik hem gedag op vrijdagochtend en zei ik tot volgend jaar. Niet wetende dat mijn vlucht geannuleerd was en ik nog een nachtje moest blijven. Toen ik op zaterdagochtend naar het ontbijt ging, keek hij heel vreemd op dat ik er was. Bij het uitchecken zei hij tegen de dame van de receptie dat ze mijn kamer maar nog even moesten aanhouden voor het geval mijn vlucht geannuleerd zou worden. Door dit soort dingen voel ik me er als gast welkom en thuis.



Ov in Londen

De meeste Londenaren gebruiken de metro (Underground). Je kunt op verschillende manier de metro betalen: losse kaartjes kopen uit de automaat (de duurste optie), een dagkaart , inchecken met jouw pinpas/credit card (hier kunnen nog wel extra transactiekosten bij komen) of met een Oyster kaart. Ik gebruik al jaren de Oyster kaart. Je koopt deze kaart op een metrostation voor 7 pound en je kan er zoveel geld opzetten als jij nodig hebt. Wanneer je het bedrag van een dagkaart bereikt heb, dan reis je de rest van de dag gratis. Aan het einde van jouw Londen trip kan je twee dingen doen met jouw Oyster kaart: al het geld eraf halen, maar dan kan je de volgende keer die kaart niet meer gebruiken (ik heb via de harde weg dit geleerd) of je laat het geld er op staan voor een volgende bezoekje. Dat laatste doe ik altijd, omdat ik bijna jaarlijks naar Londen ga.

vervoer in londen

De metro is vaak de snelste manier om van A naar B te gaan. Het systeem is erg makkelijk: elke lijn heeft zijn eigen naam en kleur. En alles wordt goed aangegeven. De meeste highlights bevinden zich in Zone 1 (er zijn in totaal 6 zones). Als je wat meer tijd hebt, dan is de bus echt een aanrader. Je ziet dan gelijk meer van de stad. En het is veel goedkoper dan de Hop On Hop Of bus die al snel 40 pound kosten. Terwijl de bus nog geen 2 pound kost voor een ritje van een uur. En binnen dat uur kan je zo vaak overstappen als je wilt. Goed om te weten: waar je bij de metro altijd moet uitchecken, hoeft dat bij de bus niet.


Ben jij wel eens in Londen geweest?


6 opmerkingen:

  1. Ja, jaren geleden. Ik vind Londen altijd een hele mooi stad, hoogstens een beetje erg druk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben 2 keer in Londen geweest. Prachtige stad en onwijs leuke mensen! Zou graag nog een keer met de kids willen gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een super handige tips deel je. Ik ben een keer gevlogen naar London, maar zou nu kiezen voor de trein. Een stuk duurzamer. Heb weer helemaal zin om te gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik ben jaren geleden enkele keren in Londen geweest en ging telkens met de Eurostar, maar had niet echt een klik met de stad. Misschien zou ik het nog eens een kans moeten geven.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Londen lijkt me prachtig. Ik wil graag met kerst een keer naar Londen

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het is ondertussen al 5 jaar geleden dat ik nog eens in Londen was. Krijg gelijk zin om weer terug te keren!

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je reageert op mijn artikel. Ik zal je reactie zo snel mogelijk plaatsen. Met een persoonlijke reactie van mijzelf. Laat je wel je naam achter? Anonieme reacties vind ik zo onpersoonlijk en plaats ik daarom niet.

Preview: Olcay Gulsen Beauty Cappuchino en Baked lipproducten

Het is geen geheim dat ik een grote liefhebber ben van de producten van Olcay Gulsen Beauty. Recentelijk heb ik een viertal (nieuwe) product...