zondag 15 maart 2020

Review: Barbie in het museum

Recensie Plastic Fantastic! 60 jaar Barbie Stedelijk Museum Vianen

Enkele weken geleden ben ik naar het Stedelijk Museum Vianen geweest om daar de tentoonstelling Plastic Fantastic! 60 jaar Barbie te bezoeken. Een super leuke tentoonstelling waar je de ontwikkeling van het schoonheidsideaal van Barbie kunt zien. Wie is er nu niet opgegroeid met deze pop?

60 jaar Barbie in Stedelijk Museum Vianen

Recensie Plastic Fantastic! 60 jaar Barbie Stedelijk Museum VianenKom 60 jaar Barbie vieren in het Stedelijk Museum Vianen! ‘s Werelds beroemdste modepop is dit jaar 60 jaar geworden. Barbie is een icoon en heeft menig meisjeskamer sinds 1959, toen de pop voor het eerst in de Verenigde Staten werd uitgebracht, gevuld. Gedurende tientallen jaren is Barbie altijd meegegaan met de tijd en in de overzichtstentoonstelling Plastic Fantastic! 60 jaar Barbie laat het museum zien hoe het schoonheidsideaal en de Barbie van de jaren 60 tot vandaag de dag zijn veranderd. Het museum presenteert ruim honderd Barbies waaronder de klassiekers Malibu Barbie en Barbie Superstar. Ook zijn de zeldzame allereerste Barbie uit 1959 en de voorloper, de Duitse Bild Lilli, te zien.


Recensie Plastic Fantastic! 60 jaar Barbie Stedelijk Museum VianenIn Plastic Fantastic! 60 jaar Barbie zien we de pop in allerlei verschillende rollen en outfits. Barbie ging verder dan stilzitten en mooi zijn, zij werd astronaut, kreeg een eigen auto en werd zelfs transgender. Natuurlijk zijn vriend Ken, die in 1961 gelanceerd is in de Verenigde Staten, zusje Skipper en Barbies vrienden ook vertegenwoordigd in de tentoonstelling.

Barbie, al 60 jaar een icoon

Recensie Plastic Fantastic! 60 jaar Barbie Stedelijk Museum VianenAls klein meisje speelde ik graag met Barbie. Ik had ook echt een hele collectie. Niet alleen Barbie zelf, maar ook Ken, Skipper, Shelly en Todd. Ik was dan ook heel blij toen ik hoorde dat er in Stedelijk Museum Vianen de tentoonstelling Plastic Fantastic! 60 jaar Barbie zou komen. Hier moest ik natuurlijk heen. En wat ben ik blij dat ik dit gedaan heb! Wat een geweldige tentoonstelling is het!

Recensie Plastic Fantastic! 60 jaar Barbie Stedelijk Museum Vianen De tentoonstelling beslaat de gehele bovenste verdieping van het museum. Op deze verdieping staan een aantal glazen vitrines waarin op diverse planken verschillende Barbie poppen ten toon gesteld worden uit verschillende jaren. Hierdoor zie je goed welke ontwikkeling Barbie heeft doorgemaakt de afgelopen 60 jaar. Niet alleen qua uiterlijk. Want daar was de laatste jaren veel ophef over. Jonge meisjes zouden zich spiegelen aan het (ongezonde) schoonheidsideaal/figuur van Barbie. Daarop werden haar verhoudingen verandert, gezonder gemaakt.

In de begin jaren was Barbie erg Westers qua kleur en qua lichaam. In de loop der jaren is daar verandering in gekomen: Barbie is multicultureel geworden, haar lichaamsvormen zijn veranderd, er zijn Barbie poppen in rolstoelen gekomen.

Maar in één ding was Barbie altijd wel: vooruitstrevend. Zo heeft ze sinds 1959 meer dan 100 verschillende beroepen gehad. Niet alleen 'typische vrouwen beroepen' zoals zuster of juf, maar ook astronaut. Dit alles zie je terug in de tentoonstelling.

Maar ondanks al die veranderingen is en blijft Barbie Barbie, de hedendaagse vrouw die van mode houdt en een power vrouw is! En die laat zien hoe tof blauwe oogschaduw, een wing, volle wimpers en rode (of roze) lippen zijn!

Recensie Plastic Fantastic! 60 jaar Barbie Stedelijk Museum Vianen
Maar er is meer. Zo zie je op de tentoonstelling ook verschillende exclusieve Barbie poppen, zoals de Barbie in Kimono. Ook zijn er genoeg Barbie accessoires en merchandise te zien zoals kleding, auto's, tassen, tijdschriften, boekjes en horloges.

Dit alles en meer is te zien op de tentoonstelling Plastic Fantastic! 60 jaar Barbie. Als Barbie liefhebber raad ik jullie deze tentoonstelling zeker aan, het zal een feest der herkenning zijn!

Recensie Plastic Fantastic! 60 jaar Barbie Stedelijk Museum VianenDe tentoonstelling loopt tot 1 juni 2020. Het museum is open van dinsdag tot zaterdag van 10:00 uur tot 16:30 uur en op zondag van 12:00 uur tot 16:00 uur. De entree is €4,50 per persoon, kinderen tot 18 jaar zijn gratis, de Museumkaart is geldig net zoals de CJP pas (€2).

Vanwege het Corona virus is het museum tot 31 maart 2021 dicht. Hou de website van het museum in de gaten voor actuele openingstijden


27 opmerkingen:

  1. Wat leuk dat er een heus museum is speciaal voor Barbie. Dat wist ik niet. Het lijkt me zeker een bezoekje waard.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is een tijdelijke tentoonstelling. Een echt Barbie museum zou echt tof zijn

      Verwijderen
  2. Oh super leuk dit! Ik was vroeger ook dol op barbies. Hopelijk kan ik hier nog naartoe als alles weer open is!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Op de Instagram pagina van het museum staan er verschillende korte filmpjes van de tentoonstelling

      Verwijderen
  3. Oh fantastisch! Ik wilde barbie in de rolstoel graag hebben als kind.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een leuke tentoonstelling. Lijkt me leuk om al die poppen door de jaren heen te zien

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oooh barbies die had ik vroeger enorm veel! leuke blog

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat lijkt me inderdaad een leuke tentoonstelling. Ik heb als kind ook wel met barbies gespeeld (wie niet?), ik had er weinig, het was zeker niet mijn favoriete speelgoed, maar dit zou ik ook wel leuk vinden, het blijft nostalgie over generaties.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ga dus nooit naar musea. Leuk dat je een tentoonstelling hebt gezien van Barbie. 60 jaar is best wel lang! Ik wist niet dat de swereld beroemdste Barbie zo lang bestond. Haha, en veel beroepen heeft Barbie inderdaad gehad. Exclusieve poppen daarentegen kende ik niet echt.

      Verwijderen
  7. oh.. babrbie.. *zucht* Ik verdwijn even in mijn herinneringen <3

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat leuk dat hier een tentoonstelling voor is! Was echt gek op barbie vroeger

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Leuke blog, fijn ook om met mijn dochter van zes eens te doen 😃 Ik heb nooit echt zelf met barbies gespeeld omdat ik ze niet in beweging kreeg met mijn ene hand (links kan ik niet bewegen)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik was vroeger ook een barbie fan, barbie is en blijft gewoon uniek

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik ga dus nooit naar musea. Leuk dat je een tentoonstelling hebt gezien van Barbie. 60 jaar is best wel lang! Ik wist niet dat de swereld beroemdste Barbie zo lang bestond. Haha, en veel beroepen heeft Barbie inderdaad gehad. Exclusieve poppen daarentegen kende ik niet echt.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dit had ik dus zo graag willen zien he haha! Lijkt me zo tof.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Heeft niet iedereen als kind een Barbie in de handen gehad? Echt jeugdsentiment!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik herken nu meteen Barbie's badpak uit de gelijknamige film!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat een mooie en inspirerende voorstelling! Het is trouwens een goede reminder; ik wil de film nog zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Corrina ja wie is er niet groot geworden met een Barbie
    Mijn oma maakte kleertjes voor mijn Barbie
    Het museum kende ik niet wat leuk

    BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je reageert op mijn artikel. Ik zal je reactie zo snel mogelijk plaatsen. Met een persoonlijke reactie van mijzelf. Laat je wel je naam achter? Anonieme reacties vind ik zo onpersoonlijk en plaats ik daarom niet.

Review: MAC Connect in Colour Future Flame

Een tijdje geleden heb ik een make up session gevolgd bij de MAC Pro Store in Amsterdam. Ik wilde graag leren om een smokey eye te maken (bi...